Geri

Samsun'un gelenek ve görenekleri

Samsun, hem yemekleri, hem gelenek ve görenekleri hem de doğası ile büyülüyor. Tabi her yörede olduğu gibi Samsun'da da birbirinden farklı ve şaşırtıcı gelenekler bulunuyor.

10:52:05 | 2021-11-20


Haberi Sesli Dinle

Samsun, hem yemekleri, hem gelenek ve görenekleri hem de doğası ile büyülüyor. Tabi her yörede olduğu gibi Samsun'da da birbirinden farklı ve şaşırtıcı gelenekler bulunuyor.

Samsun köylerindeki gelenek, görenek ve adetler pek çok insan tarafından merak konusu. Doğum, sünnet, düğün, ölüm gibi hayatın farklı aşamalarında Samsun'da yer alan gelenek ve görenekler bazı noktalarda diğer illere göre farklılık gösteriyor.

İşte merak edenler için Samsun köylerine ait şaşırtıcı gelenek ve görenekler.


DOĞUM:
Doğum'dan sonra bebek görmeye gelenler yiyecek ya da giyecek getirirler. Kırkı çıkan anne ve bebeğin gittiği yerlerde genelde yumurta yedirilir. Bazı yörelerde ise yumurta kırılmadan, çiğ olarak ikram edilir. Yumurtanın bereket getireceğine inanılır. "Yumurta gibi tutasın" derler. Annenin yüzüne bahtı açık olsun diye un sürerler. Bunun annenin ve bebeğin bahtını açacağına inanılır.

 

SÜNNET:
Sünnet olan erkek çocuğu için verilen yemek, düğün sahibinin maddi durumu ile orantılıdır. Maddi durumu iyi olanlar kurban keserek etli sulu yemeğin yanı sıra pirinç ve bulgur pilavı, makarna ve tatlı gibi ikramda bulunulur. Maddi durumu iyi olmayanlar mevlit esnasında sadece şeker veya şerbet ikram ederler.

ASKER UĞURLAMA:
Askere gidecek gencin evine göz aydınlığına ve asker görmeye gidilir. Akrabalar, komşular ve yakın dostlar hediyelerle gelirler, yerler içerler ve helalleşirler. Asker dünüşü de asker görme tekrar edilir. Adaklar varsa kesilir. İkramda bulunulur. Yemek davetini bazen askere gidenler ortaklaşa gerçekleştirirler.

NİŞAN VE DÜĞÜN:
Oğlan yakınları kız evine, kız istemeye gider. Kızın ailesi uygun görürse evlilik işine karar verilir. Buna "söz kesme" denir. Daha sonra nişan yapılır. Buna yörelere göre "şerbet" veya "şerbet içmek" adı verilir. Şerbetten iki gün önce oğlan evi kız evine şerbet için şeker, kahve, çay ve nişan takımı gönderir. Dini bayramlar olan Ramazan ve Kurban bayramları ile Hıdrellez günü oğlan evi kız evine kurbanlık koç gönderir. Bu koç heybetli ve iri olmalıdır. aynı zamanda koç gelin evine bırakılmadan önce süslenir. Düğünde gerek kız ve gerekse erkek evinin, gelen konuklara ziyafet vermesi geleneği vardır. Konukları düğüne davet etmek için Lâdik köylerinde "şeker" dağıtılır. Buna "okuntu" denir. Köy düğünleri genellikle Perşembe akşamları davul zurna çalarak başlar. Lâdik köylerinde asma günü ‘’soku’’günüdür. Köyün ortasında bulunan taş bir dibekte yarma dövülür. Gelin oğlan evine gelince üzerine su serpilir. Eve girerken başına damat ve kaynana tarafından para ve çerez serpilir. Gelin geldikten sonra akşamüzeri oğlan evinde yemek yenir.

ÖLÜM:
Ölüm, Kavak, Ladik ve Havza’nın bazı köylerinde ölünün kapısında bir kurban keserek etini komşuların getirdiği yemeklerle beraber misafirlere ikram ederler. Cenaze defnedildikten sonra yedisi, kırkı, elli ikisi gibi günler sayılarak bu günlerin tamamlandığı günlerde komşulara ve akrabalara yemekler verilir. Ölenin ruhu için Kuran’ı Kerim ve mevlit okutulur.


Samsungelenekgörenek