Geri

Ziraat Fakültesi'nin projesi Tübitak destek programına alındı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü araştırma projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) COST 2519 (1001) Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

12:30:36 | 2023-05-16


Haberi Sesli Dinle

Yürütücülüğünü Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Bitkisel Biyoteknoloji Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Musa Kavas’ın yaptığı “Crispr Sistemini Kullanarak Domates Güvesine [Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)] Toleranslı Domates Genotipinin Geliştirilmesi” adlı projede, Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Kubilay Yıldırım ve Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Doç. Dr. İslam Saruhan da araştırmacı olarak yer alıyor.

ZARARLIYA KARŞI TOLERANT DOMATES BİTKİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENMEKTE
Proje hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Musa Kavas, zarar verme potansiyeli çok yüksek olan domates güvesinin açık alan ve örtu¨ altı domates yetiştiriciliğinde ana zararlı konumunda bulunduğunu belirterek, ”Güvenin larvaları, domates bitkisinin kök hariç tu¨m kısımlarında ve her döneminde zarar vermekte. Yumurtadan çıkan larva; meyve, yaprak, sap ve gövdeye girerek beslenmeye başlıyor. Larva, domatesin yapraklarında 2 epidermis (üst deri) arasında galeriler açarak besleniyor. Zararlı, yoğun popülasyonlarda domateste yüzde 50, hatta yüzde 100 u¨ru¨n kayıplarına yol açabilir. Zararlının tu¨m biyolojik dönemleri domates meyvesi u¨zerinde bulunabildiğinden bir yerden diğer yere domates meyveleri, fide, taşıma materyalleri ve araçları ile taşınabilmekte. TÜBİTAK tarafından COST 1001 kapsamına alınan bu projede genom düzenleme tekniklerinden olan CRISPR teknolojisi kullanılarak bu zararlıya karşı tolerant domates bitkisinin geliştirilmesi hedeflenmekte ”diye konuştu.

BİR DİĞER PROJE DE DESTEKLENİYOR
Bu projenin yanı sıra yine TÜBİTAK 1001 kapsamında desteklenen ve CRISPR-Combo sistemi kullanılarak kök-ur nematoduna toleranslı domates bitkilerinin geliştirilmesi projesi de Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Bitkisel Biyoteknoloji Ana Bilim Dalında yürütülüyor.

Haber: Köksal ÖNER


omüomü rektörüondokuz mayıs üniversitesitübitakziraat fakültesitarımbilimteknolojisamsun haberleri