Geri

Yöre halkı şirketin ensesinde

Samsun Çarşamba Ovası’nda, 2019 yılının Temmuz ayından buyana çevre mücadelesi veriliyor.

15:37:36 | 2021-05-25


Haberi Sesli Dinle

Bakanlar kurulu kararıyla ‘Büyük Ova’ kanunu kapsamında koruma altına alınan ve Türkiye’nin en nitelikli tarım arazilerini içerisinde barındıran Samsun Çarşamba Ovası’nda, 2019 yılının Temmuz ayından buyana çevre mücadelesi veriliyor. Yöre halkı toprağını, suyunu, geleceğini kısacası yaşam alanlarını tehdit eden Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Ticaret A.Ş. adlı şirketin Eğercili Mahallesi’nde kurduğu santrale karşı direnişini sürdürüyor.


MECLİS EKİM 2019’DA SANTRALE ONAY VERDİ
Haberin akabinde yerel yayın organları ve sonrasında yaygın basın organları da Çarşamba Ovası’nda yaşanacak çevre facialarına neden olacak santrali gündemlerine aldı. Sonraki süreçte ise 9 Ekim 2029 gününe gelindiğinde Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelen santral yatırımıyla ilgili madde AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi ve santralin kurulumuna onay verildi.

OVADAKİ ÇEVRE MÜCADELESİ 21 AYINI TAMAMLADI
Meclis kararıyla santralin yatırımına onay çıkmasıyla beraber, bölgede çevre direnişi resmen başlamış oldu. Çevre örgütlerinin ve siyasilerin de destekleriyle bölgede başlatılan çevre mücadelesi 22 ayına gidiyor.

DEFALARCA EYLEM DÜZENLEDİLER
Bölgede ve kentte çevre ve hemşehri örgütlerinin organizesinde defaatle eylem organize edildi.

SİYASİLER DE DESTEK VERDİ
Çarşamba Ovası sakinleri ellerine aldıkları dövizlerle ve attıkları sloganlarla yaşananlara isyan ederek tepki gösterdi. Protestolara siyasi partilerinin üst düzey ve yerel yönecilerinin de destek verdi.

ÇARŞAMBA OVASI’NDA KATLİAM VAR!
Geçen süreç içerisinde Oltan ve Köleoğlu adlı şirketin santrali nedeniyle; bölgedeki tarım arazilerinin depolama adı altında beton dökülerek yok edilmesi, santral şirketinin herhangi bir müracaat yapmadan koruma altındaki tarım arazisine ve DSİ’ye ait kamu arazisinin bir bölümüne kaçak enerji nakil hattı kurması, bölgeye santralin bacasından toz-buhar-duman yağması, bölgedeki tarım arazilerine ekilili ürünlerin bu dumanlardan etkilenmesi, yapılan itirazlar sonucu santralin mühürlenmesi, proje tanıtım dosyası esas alınarak ‘bilimsel açıdan yetersiz’ rapor hazırlayan bilirkişi heyetinin değiştirerek yenisinin oluşturulması ve tekrar rapor hazırlaması gibi daha nice problem gündeme geldi.

ATIK SU FACİASINI EKİM 2020’DE DUYURDUK
Ayırca bugün de halen gündemde olan ve hatta dozu artan atık su olayını Gazete Gerçek yine kentte ilk gündeme getiren yayın organı oldu. Gazete Gerçek Yazı İşleri Müdürü Tolga Birgücü, 30 Ekim 2020 günü, kazan temizleme ve test çalışmaları süren santralden, bölgeye atık su tahliyesi yapıldığını yazdı. Abdal Deresi’ne sıcak atık su boşaltılmasıyla ilgili haber büyük yankı buldu. Gelen tepkilere rağmen şirket, kurduğu düzenekle defaatle bölgeye atık su boşaltımını sürdürdü. Bugün halen Abdal Irmağı’na santralden atık su boşaltılmaya devam ediyor. TBMM’ye gündemine de taşınan konuyla ilgili kentte eylemler düzenlendi ve tepkiler halen devam ediyor. Öte yandan çevre sakinleri yaşananlarla ilgili Samsun Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden olumlu adım bekliyor.

OVA SAKİNLERİ SANTRALİN YAKASINDA
Hakkında bugün açılmış ve halen süren dört dava olan Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Ticaret A.Ş.’nin biyokütle yakıtlı enerji santralinde çalışmalar tam gaz devam ediyor. İlk günden buyana çevre mücadelesi veren ova sakinleri, santralin usulsüzlüklerini takibe de devam ediyor.

KAMUOYUNDAN TAM NOT ALIYORLAR
Santralin neredeyse her anını gece-gündüz demeden uzaktan kontrol ve takip eden bölge sakinleri, yaşanan her bir olayı cep telefonlarının kameralarıyla görüntülemeyi sürdürüyor. Türkiye’nin pek çok kentinde yaşanan çevre facialarında olduğu gibi Çarşamba Ovası’nda da yaşanan talana izin vermeye bölge sakinlerinin mücadelesi kamuoyundandan tam not alıyor.


Samsunsantralçarşambaprotestoeylemova