Geri

Yakakentli çiftçilere 30 ton organik gübre desteği

Yakakent Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından Tarım Arazilerinin Etkin Kullanılması Projesi (TAKEP) kapsamında desteklenen “Gelecek Nesilleri Sağlıkla Beslemeli Projesi” çerçevesinde, bölgede yetiştirilen Kavılca (Siyez) buğdayının organik tarım prensipleri doğrultusunda üretilebilmesi için 30 ton organik gübre dağıtımı yapıldı.

15:41:33 | 2023-06-01


Haberi Sesli Dinle

Programa Yakakent Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nail Kırmacı ile Şube Müdürleri, Yakakent İlçe Tarım Müdürü Osman Akman, Ziraat Odası Başkanı Şenol Acar, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.

Törende konuşan Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, "Birkaç yıldır sürdürdüğümüz organik siyez buğday projemiz doğrultusunda saha incelemelerine ve halk bilgilendirme toplantılarına başlamıştık. Ata tohumu olarak bildiğimiz ve diğer buğdaylara nazaran daha yüksek besleyiciliği ile öne çıkan siyez, son yıllarda organik pazarda yerini alarak ülkemizde ve dünyada aranan kıymetli bir ürün haline geldi.

Yakakent Belediyesi olarak bu bilinçle üzerinde çalıştığımız siyez buğdayı için gerekli incelemeler yaptırılmış, üretimini ve popülerliğini arttırmak, markalaşma yolundaki projemizi hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, Yakakent Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Kavılca (Siyez) buğdayını organik tarım prensipleri doğrultusunda üretilebilmesi için çiftçilerimize 30 ton organik gübre dağıtımını gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Rabbim bereketli hayırlı eylesin” dedi.

‘ÇARŞAMBA,TERME,TEKKEKÖY İLÇELERİ VE ÇEVRESİNDE YER ALMAKTADIR’
Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nail Kırmacı da, “Samsun’da yapılan Organik Tarım Yetiştiriciliğinde; doğal toplama, meyve, sebze ve tarla bitkileri kaynaklı olmak üzere halen toplam 2 bin 584 çiftçimiz organik üretim yapmaktadır. Bu çiftçilerimiz 62 bin 28 da alanda 30 bin 347 ton Organik Üretim yapmakta ve bu toplam üretimin de yaklaşık yüzde 50’si Organik Fındık olarak gerçekleşmektedir. Organik Fındığın büyük bir bölümü ise Çarşamba, Terme, Tekkeköy İlçeleri ve çevresinde yer almaktadır. Diğer ürünler; 640 da alanda sebze ve çiçekçilik ile 10 bin 295 da alanda ise tarla bitkileri organik yetiştiriciliği olarak yer almaktadır.

Bu kapsamda faaliyet gösteren yetiştiricilere 2021 yılı için; bin 198 işletmeye 1 milyon 634 bin 908 TL destekleme ödemesi yapılmış ve 2022 yılı destekleme müracaatları ise devam etmektedir. Ülkemizde organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü amacıyla Bakanlığımızca yürütülen Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi ve Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında İl Müdürlüğümüzce 2022 yılında Organik Bitkisel Üretimde Pestisit ve Aflatoksin ve Organik Hayvansal Üretimde Antibiyotik Kontrolü amacıyla 19 numune alımı planlanmıştır. Bu kapsamda; 13 adet Pestisit (Fındık, Bulgur, Yeşil Mercimek ve Yumurta) ile 2 adet Antibiyotik- Nitrat tayini ve 4 adet de Aflatoksin analizi için 19 adet numune alımı gerçekleştirilmiş ve analiz sonucu numuneler TGK ve Organik Tarım yönetmeliğine uygun olarak gözlenmiştir ”diye konuştu.

‘296 BİN 800 TL GİRDİ TEMİNİ SAĞLANMASI BEKLENMEKTEDİR’
Ayrıca İl Müdürlüğünce Çakmak Barajı havzasında, organik fındık bahçelerini hastalıklardan korumak, verim ve kaliteye katkı sağlamak amacıyla Çarşamba Fındık Üreticileri Birliği üyesi 39 üreticiye 390 kg yüzde 20’lik metalik bakıra eşdeğer Bordo Bulamacı temini sağlandığını da ifade eden Kırmacı, “Bakanlığımız BÜGEM’in 2023 Yılı Yatırım Programı çerçevesinde yürütülen Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında ise; Yakakent Büyükkırık ve Sarıgöl Mahallelerinde organik bitkisel üretim yapan veya yeni başlayacak olan üreticilerden bin 300 yıllık kadim tarihi olan Ata tohumu Kavılca Buğday yetiştiricilerine dağıtılmak üzere hibe katı organik gübre teslimi planlanmıştır.

Proje kapsamında bugün burada, Büyükkırık ve Sarıgöl Mahallelerimizdeki 582 dekar alanda Kavılca Buğday yetiştiriciliği yapan/ yapacak olan 23 üreticimize dekar başına yaklaşık 50 kg olmak üzere toplamda 28 bin kg (28 ton) katı organik gübre dağıtılacak olup bu Proje ile Yakakent çiftçisine 296 bin 800 TL girdi temini sağlanması beklenmektedir. Uyguladığımız tüm bu Projeler; doğal kaynakların sürdürebilirliğini sağlamak, insan hayvan ve bitki sağlığını korumak, toprağın fiziksel kimyasal ve biyolojik yapısını koruyup geliştirmek, tüketiciye kaliteli ve güvenilir ürünler sunmak, üreticilere yeterli ve güvenilir gelir temin etmek, üretici örgütlenmesini ve sözleşmeli tarım uygulamalarını teşvik etmek açısından oldukça önem arz etmektedir.

Tüm bu amaçlar doğrultusunda; doğaya dost üretim metodu olan Organik Tarımın teşviki, yaygınlaştırılması ve desteklenmesini Bakanlığımız olarak oldukça önemsediğimizi belirterek, bugün dağıtımını yaptığımız organik materyalin üreticilerimize, İlimiz ve Türkiye tarımına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kırsal alanda bulunan Büyükkırık ve Sarıgöl mahallesinden 34 çiftçiye 30 ton organik gübre dağıtımını yapıldı. Daha sonra protokol üyeleri ve çiftçiler gübreleri toprakla buluşturdu..

Haber: Mustafa KAHYA / Köksal ÖNER


yakakentçiftçigübretarımorganikKavılcaSiyezyakakent belediye başkanıhüseyin kıymayakakent kaymakamıabdüssamed kılıçsamsun tarımtarım haberlerisamsun haberlerikaradenizarazitarlabahçe