Geri

Yakakent'te Somon Balığı hasadı başladı

Samsun'un Yakakent ilçesinde ağ kafeslerde yetiştiriciliği yapılan ve önemli bir kısmı ihracat olan somon balığı hasadı Yakakent Kaymakamı Abdüssamed Kılıç'ın katılımıyla başladı.

11:51:30 | 2022-06-04


Haberi Sesli Dinle

Yakakent ilçesinde denizde ağ kafeslerde su ürünleri yetiştiriciliği yapan firmalar 4 aylık süre içerisinde 3 kg civarında ağırlığı ile hasada gelen somon balıkları toplamaya başladı. Bafra İlçesi Derbent Barajı'nda 500-600 gram ağırlığına kadar yetiştirilip sonrasında Kasım-Aralık aylarında Yakakent açıklarında denizdeki yüzer ağ kafeslere canlı olarak bırakılan ve kafeslerde 5-6 ay süreyle yetiştirilip 3-4 kilogram ağırlığa ulaşan Türk Somunu olarak adlandırılan Alabalığın hasadına başlandı.

Yakakent ilçesinden Uzak Doğu'dan Avrupa'ya kadar bir çok ülkeye ihraç edilen Türk Somonunun hasadı Yakakent Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, Samsun İl Tarım Müdürü İbrahim Sağlam, Yakakent İlçe Tarım Müdürü Osman Akman ve üreticilericilerin katılımıyla gerçekleşti.

110 MİLYON TL GELİR BEKLENİYOR
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz; "ilimiz, su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı açısından oldukça uygun bir coğrafi konuma sahiptir. İlimizde balıkçılık yalnızca denizlerden (avcılık, yetiştiricilik) veya karada kurulan balık çiftliklerinden ibaret olmayıp, balıkçılık sektörü üretim, işleme, değerlendirme, paketleme, ihracat boyutu ile tarımsal bir sanayi kolu haline gelmiştir. Samsun ilimizin Yakakent ilçesinde deniz sahasında ağ kafeslerde alabalık (Türk Somonu) ve levrek balığı yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmaktadır. Şu an ilimiz deniz sahasında toplam 17 adet tesis faaliyet göstermektedir. Bu tesislerin toplam proje kapasitesi 4 bin 850 ton olup, 2021 yılında yaklaşık 2 bin 500 ton alabalık (Türk Somonu) ve 622 ton da levrek balığı üretimi gerçekleştirilmiş ve 80 milyon TL gelir elde edilerek İlimiz ekonomisine katkı sağlanmıştır. Yine 2021 yılı ilk çeyreğinde 948 ton alabalık (Türk Somonu), 250 ton levrek balığı üretimi gerçekleştirilmiştir. Haziran ayının 15'ine kadar su sıcaklığına bağlı olarak Somon balığının kafeslerden çıkarılması ile birlikte üretimin 4 bin tona ulaşması ve ilk 6 aylık dönemde kafes balıkçılığından 110 milyon TL gelir elde edilmesi beklenmektedir. İşletmelerimiz ürünlerini genellikle büyük şehirlere toptan veya perakende olarak satışa sunmaktadır" dedi.

ÖNEMLİ BİR SEKTÖR
Ayrıca son 1-2 yıldır deniz sahasında Türk Somonu üretiminin artması ile birlikte kafeslerden yurt dışına balık ihracatına başlandığına değinen İl Müdürü Yılmaz, su ürünlerinin özelikle protein ihtiyacının karşılanması noktasında önemli bir sektör olduğunu belirttti.

8 BİN NÜFUSLU İLÇEDEN
MİLYON NÜFUSLU ÜLKELERE BALIK İHRACI
Tanınırlığı dünyada her geçen gün artan ve ülkemize önemli ihracat geliri getiren Türk Somonunun Haziran ayı sonuna kadar sürecek olan ihracatından ciddi döviz girdisi bekleniyor. Yakakent ilçesinde üretilen somonlar başta Japonya gibi Uzakdoğu ülkeleri Malezya, Endonezya ve Vietnam olmak üzere bir çok Avrupa ülkesine de ihraç ediliyor. Türkiye’de Somon Balığı üretiminin büyük bir kısmı Karadeniz’deki kafeslerde yapılırken, bu yılki ihracat rakamlarının önceki yıllara göre artması hedefleniyor.

Haber: Mustafa KAHYA


samsunyakakentsomonsomon balığıalabalıkuzak doğuçinvietnam