Geri

Samsun'da Samsuncu olmak!

Bugün bir yakınımızı, dostumuzu kaybettiğimiz de cami avlusunda son görevini yerine getirenlerin sayısına bakmak tüm bu söylediklerimizin cevabını vermektedir.

11:17:30 | 2021-11-19
Okan DİLEK
Okan DİLEK      okan.dilek@gazeteekip.com
Köşe Yazısını Sesli Dinle

Toprağımıza, değerlerimize, tarihimize ve maneviyatımıza sahip bir kent olma özelliğimiz beşeri ilişkilerimizin tamamına yansıdığına tanıklık ediyoruz. Böyle olmamış olsaydı acıda-kederde, varlıkta ve yoklukta birbirimizin koluna girebilir miydik?

Bugün bir yakınımızı, dostumuzu kaybettiğimiz de cami avlusunda son görevini yerine getirenlerin sayısına bakmak tüm bu söylediklerimizin cevabını vermektedir.

Kızarız, söveriz, tartışırız, hatta kavga da ederiz ama yine biliriz ki biz birizdir. Çünkü başka Samsun yok, çünkü bizim hissiyatımızdan başka Samsun’a sahip çıkan anlayış yok. Bu yüzdendir ki hep birlikte hareket edeceğimiz tüm konularda eğer konu Samsun ise taşın altına elimizi koyabilmekteyiz.

Kimin söylediğini hatırlayamadığım bir valimiz “Samsun'da Samsuncu olmak önemli” diye bir söz etmişti. Allah Allah nerden çıktı şimdi bu? "Samsun da Samsuncu olmak ne alaka?" diye kendi kendime söylenmiştim.

Bundan 25-30 yıl önce söylenmiş bir sözün önemi bugün daha iyi anlaşılmakta ve görülüyor.

Artan nüfus, çoğalan kalabalıklar, genişleyen sınırlar artık bizim de önüne geçemeyeceğimiz gelişmeler aldı başını gidiyor. Şehrimizin kalkınması ve çağdaş şehirler arasında olması için gecesini gündüzüne katmış tüm katmanlar yanında şimdi farklı yaşam anlayışı, farklı dil ve değerlerde insanlar şehrimizde nasiplenmekte. Onlar şimdi bizim yıllar önce yaptığımız çaba ve gayreti göstermektedirler.

Öyle ya da böyle bu şehri memleket belleyip yaşamaya başlamış, yerleşmiş, ev bark sahibi olmuş aile kurmuş.

İşte tam da bu noktada bu yeni insan değerlerimizin de ‘Samsuncu’ olmanın güzelliğini ve şehrimize sahip çıkma duygusunu yüksek tezahür ettiklerine inanıyorum.

Samsunlu olmayabilirsin, ama Samsuncu olmak BİZDEN Olmak, bizim değer yargılarımız ve yaşam tarzımızın da özgünlüğüne ortak olmaktır.

Hatırlarım yıllar öncesinde eski Adliyenin karşısında sanırım eski Ladik Spor Kulübü, eski çay ocağının üzerinde derme çatma bir tabela ile yazılmış Samsunlular Derneği vardı. Hala var mı bilmiyorum. Derneğin gerçek amacından uzak iş çevirdiği konumu ve bulunduğu yerleşik alan itibariyle Samsun’a hizmet vermediği aşikardı. Yıllarca o tabelaya baktım durdum.

-Samsun'da Samsunlular Derneği mi olurmuş ?

Bugün geldiğimiz noktada bu tabelaya ve isme ne kadar ihtiyaç duyulduğunu siz okurlarımıza bırakıyorum. Ancak şunu söylemek isterim ki şehrimiz hiçbir zaman ayrıştırıcı olmamıştır. Hiçbir zaman ben merkezci davranmamıştır, hiçbir zaman gelen misafirini, yatırımcısını, üreten ve kazandıran işadamına karşı yanlış bir davranışta bulunmamıştır.

Böyle bir isim altında oluşum ancak bize düşman kazandırır, Samsuncu olmayı gururla sergileyen değerlerimizi bizden uzaklaştırır, kutuplaştırır.

Zaten var olan derneklerimiz değer yargılarımıza sahip çıkmakta, bunu şehrinizi tercih ederek yaşam kuran herkese hissettirmektedir.

Bize düşen en önemli görev sahip olduğumuz kucaklayan, barıştıran, buluşturann ve sahip çıkan hissiyatı hiçbir zaman kaybetmemektir.

Ne güzel ne güzel.


Okan Dilek


Yazıyı Sesli Dinle