Geri

Samsun'da barınak gönüllülere 2,5 yıldır neden kapalı?

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin, Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvan Bakım Merkezi'nin kapılarını 2,5 senedir gönüllülere kapalı tutarak yasaya aykırı hareket ettiği ileri sürüldü. Gönüllü hayvanseverler Sema Güvendi ve Naime Yağız, "Gönüllüler bir bakımevine mesai saatleri içinde serbestçe girebilir. Bunu engellemeye çalışmak yasayı ihlal etmektir. Hiç bir dernek bunu görmüyor mu?" diye sordu.

14:17:11 | 2022-06-07


Haberi Sesli Dinle

Samsun'un İlkadım İlçesi'ne bağlı Kadamut Mahallesi'nde bulunan Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvan Bakım Merkezi'nin kapılarının 2,5 yıldır merkezi ziyaret etmek isteyenlere kapalı tutulduğu ileri sürüldü. Gönüllü hayvanseverler Sema Güvendi ve Naime Yağız, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin, merkezin kapılarını gönüllülere kapatarak yasaya aykırı hareket ettiğini söyledi. Başkan Mustafa Demir'e seslenen Güvendi ve Yağız, "Bakım merkezinin kapılarının kapalı tutulmasının asıl gerekçesi nedir?" diye sordu.

YASAYA AYKIRI HAREKET EDİLİYOR
Gönüllü hayvanseverler Sema Güvendi ve Naime Yağız, bir grup hayvanseverle birliktke Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvan Bakım Merkezi'ni ziyaret etmek istedi. Ancak gönüllü hayvanseverler, ziyaret etmek yasal hakları olmasına rağmen içeri alınmadı. Bakım merkezinin kapılarının 'tadilat' gerekçesiyle 2,5 yıldır gönüllülere kapalı tutulduğunu ileri süren gönüllü hayvansever Sema Güvendi, duruma tepki gösterdi. Güvendi, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin yasaya aykırı hareket ettiğini belirtti.

2,5 SENEDİR BİTMEYEN TADİLAT
Gönüllülerin, 5199 sayılı yasaya göre mesai saatleri içinde barınağı ziyaret edebileceğine dikkat çeken Güvendi, "Buranın yasaya göre ziyarete gelen gönüllülere açık olması gerekiyor. Ancak Samsun Büyükşehir Belediyesi anlam veremediğimiz şekilde 2,5 yıldır burayı adeta dış dünyaya kapattı. İçeriye hiç bir şekilde normal ziyaretçi ve gönüllü kabul edilmiyor. Bu 2,5 yıl süren nasıl bir tadilat? Büyükşehir Belediyesi'nden bu merkezin 2,5 yıldır kapalı tutulmasının asıl gerekçesini bekliyoruz" dedi.

HAYVANLAR İÇİN CEHENNEM
Bakım evini ziyaret etmelerinin yasal hakları olduğunu vurgulayan Güvendi, "Hayvanlar için cehennem olan belediye bakımevlerinin sefil halini gönüllülerden saklamak için belediye yetkilileri, sadece barınağı dolaşmaya gelen kişiler için olması gereken ziyaret saatlerini, yasada tanımlanan gönüllüler için de uygulamaya çalışıyor. Bu yasaya aykırı. Çünkü yasada ve yönetmelikte tam 8 yerde gönüllü tanımı yapılmış. Gönüllüler bir bakımevine mesai saatleri içinde serbestçe girebilir. Bunu engellemeye çalışmak yasayı ihlal etmektir" şeklinde konuştu.

KİMSE SORUNU DİLE GETİRMİYOR
Barınak içerisinden hiç bir şekilde bilgi alınamadığını da dile getiren Güvendi ve Yağız, "Kapıları kapatmış, belediye başkanı talimat vermiş. İçerden hiç bir şekilde bilgi alınmıyor. İçeriden köpeklerin ağlama sesleri geliyor. Samsun'daki hayvansever dernekleri nerede? 5 tane dernek var. Kimse bu sorunu dile getirmiyor. Bu derneklerle belediyeler arasında bir ilişki mi var? Burası 2020 yılının Ocak ayından itibaren kapalı. 2.5 yıldır bu soruna nasıl kayıtsız kaldılar? Sesimizi duyuran 'Camoka_official'a ve Samsun Merkez FM'e de teşekkür ederiz" diye konuştu.

KAPILAR GÖNÜLLÜLERE AÇILMALI
Bakım merkezinin 2,5 senedir bakımda olduğunun söylendiğini iddia eden gönüllü hayvansever Naime Yağız da, "2,5 senedir buranın tadilatta olduğunu söylüyorsunuz. Bu tadilatın bitmemesinin sebebini öğrenebilir miyiz? Bu barınak içinde üzerimize ne düşüyorsa gönüllüler ile birlikte işbirliği yapmanız gerekir. Biz gönüllüler o barınağa alınacağız ki sahiplendirme yapılabilsin. Barınağın kapıları 2,5 senedir neden bireysel gönüllülere kapalı? 2,5 senedir içerideki çocukların akıbetini merak ediyoruz. Samsun Büyükşehir Belediyesi yasaya aykırı hareket etmeye derhal son vermeli ve kapıları biz gönüllülere açmalıdır" ifadelerini kullandı.


samsunsamsun büyükşehir belediyesihayvan bakım merkezihayvan barınağıilkadımgönüllühayvansever