Geri

Samsun'da Ata'ya bilboard ayıbı sürüyor

Samsun İlkadım Anıtı'nın önüne Büyükşehir Belediyesi'nce konulan reklam panolarının tepkilere rağmen kaldırılmadığı görüldü. STK'lar, Başkan Demir'i önce panoları kaldırmaya sonra saygıya davet etti.

13:15:23 | 2022-04-21


Haberi Sesli Dinle

İlkadım Anıtı'nın görünüşünü engelleyen reklam panoları tepki toplarken, tepkilerin ardından herhangi bir adım atılmamasıda tepki çekti. ADD Şube Başkanı Işık Özkefeli, CHP İl Başkanı Fatih Türkel ve SAMSEV Onursal Başkanı Sadi Subaşı, panoların kaldırılmamasının kasıt ihtimalini güçlendirdiğini belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'i önce panoları kaldırmaya sonra saygıya davet etti.

TÜRKEL: SAMSUN MİLLİ MÜCADELE KENTİDİR
CHP İl Başkanı Fatih Türkel, "İlkadım Anıtı'nın 2 yıldır ışıkları yanmıyor. Büyükşehir Belediyesi yıllardır anıtın bakımını yapmıyor. Samsun Belediyesi eski Başkanı Vehbi Gül, heykelin hemen arkasında yer alan ve gençliği simgeleyen iki heykeli 'müstehcen' gerekçesiyle belediye depolarına kaldırmıştı. Daha sonra tekrar yerine konuldu. Atatürk'ü anma törenine geç kalıyorsun, ışıkları yanmayan anıtın tam köşesine reklam panoları yerleştiriyorsun. Bu kentin hassasiyetleri ile oynamayın! Samsun Milli Mücadele şehridir. Samsun'da başka yer mi kalmadı, oraya panolar dikildi? Oraya diktiği panolar, utanç vesikasıdır. Başkan Demir'i önce panoları kaldırmaya ardından kentin hassasiyetlerine saygı duymaya davet ediyorum "dedi.

ÖZKEFELİ: KASIT İHTİMALİ GÜÇLÜ
Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Şube Başkanı Dr. Işık Özkefeli ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kentin hassasiyetlerini dinleyen bir kişi olmadığını söyledi. Panoların tepkilere rağmen kaldırılmamasının kasıt ihtimalini güçlendirdiğini vurgulayan Özkefeli, "Panoların anıt önünde halen kalması çok üzücü. İnsanların tepkileri var. Halkı dinlemeden 'ben yaptım oldu' anlayışı asla kabul edilemez. Bu durum Atatürk şehrine yakışmıyor. Başkan Demir'i panoları kaldırmaya ve Samsun halkına saygıya davet ediyorum" diye konuştu.

SUBAŞI ÇAĞRI YAPTI
Samsun'un kanaat önderlerinden Eczacı Sadi Subaşı, İlkadım Anıtı önüne konulan panolara tepki göstererek, kaldırılmamasını eleştirdi. Subaşı, "Tüm Türkiye’de 'Atatürk ve 19 Mayıs Kenti' olarak tanınan Samsun’da, Atatürk Anıtlarına son aylarda yapılan saldırı ve saygısızlık ölçüsünde ki uygulamalar nedeniyle, Samsun’un bu özelliği ciddi şekilde zarar görmeye başlamıştır. Samsunluların Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e şükranlarını sunmak için yaptırdığı Onur Anıtı’nı yıkmaya yönelik iki üç ay önce yapılan saldırının tepkileri henüz unutulmadan bu kez de, İlkadım Anıtı’nın önüne görülmesini engelleyecek şekilde reklam panoları konulmuştur. Bu kabul edilemez olayı fotoğraflayarak kamuoyuna duyuran gazeteci Tufan İpek’in haberinin basında yer alması ile gösterilen tepkilere rağmen hala kaldırılmamış olması, bu işin bir yanlışlıkla yapıldığı olasılığını ortadan kaldırmaktadır. Panoların Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait olması ise son derece düşündürücüdür. Samsun kenti bu tür saygısızları hak etmiyor. Toplumsal tepkilere neden olunmadan, bu panoların kaldırılması zorunlu hale gelmiştir. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in bu panoları kaldırtarak Samsunluları bu ayıptan kurtarmasını bekliyorum. Buradan, bu kentin atanmış ve seçilmiş tüm yöneticilerine de, bu tür yanlışlıkları anında önleyecek önlemleri alması yönünde çağrı yapıyorum" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN DEMİR'E ÇAĞRI
ADD Şube Başkanı Işık Özkefeli, CHP İl Başkanı Fatih Türkel ve SAMSEV Onursal Başkanı Sadi Subaşı, panoların kaldırılmamasının kasıt ihtimalini güçlendirdiğini belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'i önce panoları kaldırmaya sonra saygıya davet etti.

İLKADIM ANITI'NIN BAŞINA GELENLER
1981 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı nedeniyle Atatürk’ün şehre ilk adımı attığı Reji İskelesi’nin yerine dikilen anıt, geçen 41 yılda pek çok kez sansüre maruz kaldı.
Özellikle heykelin parçası olan iki genç figürü “çıplak oldukları” iddiasıyla önce Atatürk heykelinden ayrıldı, ardından ortadan kayboldu. 1982’de heykelden ayrılan bu figürler ancak 2000 yılında asıl yerlerine dönebildi. Bugün ise bu kez dev bilboardlar ile Atatürk Anıtı’nın önü kapatıldı.
Heykeltıraş Hakkı Atamulu’nun 1981-1982 yılları arasında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı anısına yaptığı İlkadım Anıtı’nda Atatürk ve silah arkadaşlarını simgeleyen üçlü figürün yanı sıra iki genç heykeli de yer alıyor. Türk gençliğini simgeleyen bu figürlerin 'çıplak olduğu' iddiasıyla geçmişte pek çok tartışma yaşanmıştı. 19 Mayıs 1981’da dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren ve Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin katılımıyla açılan heykelle ilgili farklı tepkiler geldi.

KORUMA KARARI VAR
Kenan Evren, 20 Kasım 1982’de 'çıplak oldukları' gerekçesiyle iki genç figürünün Atatürk’ün yanından kaldırılması talimatı verdi. Bu heykeller uzun süre Samsun Fuarı alanında bir bahçede sergilendi. Bir süre sonra ortadan kaybolan heykeller, 1995 yılında fuar alanı içinde yıktırılan bir binanın inşaat molozları arasında ortaya çıktı. O dönem SHP’nin yönetiminde olan Atakum Belediyesi tarafından alınan ve belediye bahçesine konulan heykeller, 2000 yılında dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın talimatı ile yeniden Atatürk’ün yanına konuldu. İlk Adım Anıtı Taşınmaz Kültür Varlıklarının Tesciline İlişkin Koruma Bölge Kurulu Kararı ile de koruma altına alındı.

Kaynak: HedefHalk


ilkadım anıtısamsunatatürk heykeliReji İskelesiatatürkatatürkçü düşünce derneğicumhuriyet halk partisiatakum belediyesikenan evren19 Mayıs 1919Mustafa Kemal AtatürkTürkiye CumhuriyetiSAMSEV