Geri

Samsun'da arı ölümleri masaya yatırıldı

Samsun'da Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından son yıllarda yaşanan arı ölümlerine karşı "Arılar Ölmesin, Kovanlar Sönmesin" başlıklı çalıştay düzenlendi.

09:13:40 | 2021-12-27


Haberi Sesli Dinle

Samsun'da son yıllarda yaşanan arı ölümlerine çözüm üretmek ve azaltmak, küresel iklim değişikliğinin arıcılık sektörüne etkisini değerlendirmek amacıyla Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nce mini bir çalıştay düzenledi. Çalıştaya Samsunlu arı yetiştiricileri ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında arıcılık ile ilgili çalışma yürüten personel katıldı.

UZMANLAR ÖLÜMLERİ DEĞERLENDİRDİ
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güler, Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Tümay Gürler, Veteriner Kontrol Enstitüsü'nden Dr. Rahşan Akpınar ile Dr. Selma Kaya, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Veteriner Hekim Sinem Anıl, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'ndan Dr. Ali Korkmaz ve Veteriner Hekim Nurhan İşler yaşanan arı ölümlerini değerlendirdi.

SAMSUN'DA DA ARI ÖLÜMÜ YAŞANIYOR
Çalıştayda konuşan Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, "Gelinen süreçte tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de arı ölümleri yaşanmaktadır. Amacımız ulusal ekonomimizde kayba yol açan ve arıcılarımızın zarar uğramasına neden olan bu arı ölümlerini engellemeyi veya en azından azaltmayı hedeflemekteyiz. Toplantımızın ilimiz arıcılığına hayırlı olmasını temenni ederim" dedi.

KOLONİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI
Çalıştayın başkanlığını yapan Prof. Dr. Ahmet Güler de, "Samsun arıcılığı için önemli sayılacak bu toplantının en önemli çıktısı, arı sağlığına bağlı olarak koloni verimliliğinin artışının sağlanması olacaktır. Pandemi süresince arı ürünlerinin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinin öne çıkması ile sektörümüz daha bir önem kazanmıştır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de arıcılık öncelikli sektör olma yolunda her geçen gün ilerlemektedir. Çalıştayın sonucunda alınacak önlemlerde Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile birlikte Büyükşehir Belediyesi, ilgili kurum ve kuruluşlar ile üniversitemizin de yer alacağına olan inancımla hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

RAPOR DÜZENLENECEK
Çalıştayda ayrıca arıcılar koloni kayıpları, kayıp düzeyi ve alınabilecek olası önlemler konusunda düşüncelerini dile getirdi. Özellikle ölümlerden sorumlu olan varroa, nosema, besleme eksikliği gibi konularda dile getirilmesi, ölümlerin özüne dikkat çekilmesine katkıda bulundu. Çalıştay sonunda bir rapor düzenlenerek soruna çözüm oluşturulması konusunda görüş birliğine varıldı.

 


arı ölümleriarıcılar birliğisamsun