Geri

Recep Söylemez yazdı: Dur denecek mi?

Gazete Ekip yazarı Recep söylemez, fındık fiyatlarında oynanan oyunu yazdı. Söylemez, "Hükmedenlerin bu kanayan yarayı artık durdurması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyor; böyle devam ederse iklim değişikliği ile bu meyvenin toprağı da ağacı da, toplayıcısı gibi çürüyecektir" dedi.

15:44:56 | 2022-09-17


Haberi Sesli Dinle

TMO'nun, Levant kalite fındığı, 50 randıman hesabıyla 52 liradan satın aldığını belirten Recep söylemez, "TMO Müstahsilden, dönüm hesabına göre alım yapıyor. Parasını ise 10-15 gün sonra ödüyor. Başka bir alıcı daha var ve adını da bilmeyen yoktur. Bu şirket ise 49 liradan alım yapıyor. Ancak, sıradan vatandaşın bu şirkete fındığını satması imkansız. Çünkü şirket, aracıları kanalıyla fındığı satın alıyor. Aracıların kârı ise 8-10 lira, yani fındık üreticiden aslında 44 liraya alınmış oluyor. Sizin anlayacağınız TMO'ya fındık vermeyen vatandaş, kiloda 8 lira zarar ediyor. Niye mi böyle...? Üretici başı sıkıştığında (saat/gün/ay fark etmiyor) çoluk çocuk farketmiyor soluğu doğruca o aracıların adresinde alıyor da ondan" dedi.

KOTA KONULMALI
Söylemez yazısında, "İlgililere buradan tüketici olarak şunu söylüyor ve uyarıyorum; olan biten ortada, söz konusu firmanın kabuklu fındık alımına kota koyulması, hatta alım yaptırılmaması, yasak getirilmesi elzem olmuştur artık.
Şirketin, ihtiyacı kadar olan iç fındığı temin etmesine izin verilmesi; “kimsen kimsin, şimdi de iç Fındığımızı mı İÇ ediyorsun” diyemez. Şirket iç fındığı isterse rekolte/yıl tamamını alması kadar doğal bir şey olamaz! Hükmedenlerin bu kanayan yarayı artık durdurması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyor; böyle devam ederse iklim değişikliği ile bu meyvenin toprağı da ağacı da, toplayıcısı gibi çürüyecektir" ifadelerini kullandı.

RECEP SÖYLEMEZ'İN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN LİNKE TIKLAYIN...


recep söylemezfındıkerhan ustakaradenizüreticitmo