Geri

Özman, döviz ve altındaki düşüşü yorumladı

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, dolar, euro ve altındaki düşüşü değerlendirdi. Başkan Özman, "Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşı faize teşvik ediyor. Hani Nass nerede?" dedi.

08:42:56 | 2021-12-21


Haberi Sesli Dinle

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, dolar, euro ve altındaki düşüşü değerlendirerek, açıklamalarda bulundu.

"GÜVEN ORTAMI OLUŞTU"

Piyasalarda güven ortamının oluştuğunu ifade eden Başkan Özman, "Dün insanların yüreğine bir parça kötü gidişatın duracağına kanaat getirecek açıklamayı Kabine Toplantısının ardından Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Aslında yapılan açıklamada şapkadan tavşan çıkarma değildi ama akut arızayı gidermek için bir şok tedavisiydi. Bu yeni şok tedavi de neticesini verdi, piyasalarda güven ortamını getirdi. Dolayısıyla bu yapılan enstrüman daha önce yapılmamış bir şey değil. 1980'lerin hemen başında rahmetli Turgut Özal yapmıştı. 1994 yılında Eski Başbakanlardan Sayın Tansu Çiller devlet iç borçlanma senedi yapmıştı. Buna benzer bir enstrüman uygulandı. Sayın Cumhurbaşkanımız dün akşam yaptığı açıklamada sizin kaybetme şansınız yok ben size her türlü kazandıracağım, paranızı TL'de tutun ve faize yatırın dedi. Eğer faiz gelirinden döviz kuru daha yükselmişse aradaki farkı vereceğini ve vergi de almayacağını belirtti. Bu söyleyene TL'nin cazibesini arttıracak bir teklif." dedi.

"DAR GELİRLİ VATANDAŞ EZİLDİ"

Döviz ve altın düşüşünde dar gelirli vatandaşın ezildiğini belirten Başkan Özman, "Bu bir şok tedavisidir. Sürdürülebilir uygulama değildir. Tabiki fiyatları geri çekti mi geri çekti. O hep söylediğimiz fiyatların üstünde balon oluştu dediğimiz balonun geri doğru çekilmesine sebep oldu. Şunu da söylemek isterim dünkü açıklamalarımda bu balonun güven ortamı sağlandığında ortadan kalkacağını ama parasını kaybetmemek için dövize, altına yatırım yapan küçük tasarrufçu ezilecektir demiştim. Devletin bu kötü yönetildiğini de söylemiştim. Bu kötü yönetim nedeniyle küçük yatırımcımız ezildi, büyükler emin olun ki kaybetmiyorlar. Onlar belkide bu yükselişlerden para kazandılar. Düşülerden daha çok para kazanıyorlar. Ama küçük tasarruf sahibi bu ülkenin dar gelirli vatandaşı çok şey kaybetti. Bu da bir kötü yönetim neticesidir. Eğer Sayın Merkez Bankası Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanımız Aralık ayındaki 100 baz puan indirimi yaptığında bizim kur gibi bir sıkıntımız yok kur hedefimizde yok kurun artmasından rahatsızlık duymuyoruz ifadeleri yerine bugün ortaya koydukları finansal enstrümanları alt alta sıralayıp bu tedbirleride alıyoruz deseydi bugün benim dar gelirli vatandaşım bu zararı çekmeyecekti." diye konuştu.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR UYGULAMA DEĞİL"

Yapılan açıklamanın bir Süper Faiz olduğunu vurgulayan Başkan Özman, "Yapılan operasyonu son derece doğru ve yerinde buluyorum. Tedaviye yönelik bir çalışma oldu. Sürdürülebilir değil ama bugünkü problemi çözecek bir uygulama oldu. Şuna dikkat edelim Sayın Cumhurbaşkanımız bir gün öncesinde ben Nass ne diyorsa onu uyguluyorum demişti. Yani dediki ben faize karşıyım ve Kuran bize faiz haram demiştir. Dün akşam açıkladığı finansal enstrümanların tamamı 'süper faizden' başka bir şey değildir. Siz paranızı bozdurun faize yatırın faizden kazanamazsanız kaybettiğiniz parayı garanti ediyorum. Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamalarla vatandaşı faize teşvik etti, hani nassa uygun olmak nerede. Vatandaşı faize davet ederek İslamın kuralına uymak nerede. Demekki yanlış yapılan şeyler var. Bizim itirazımız ekonomik politikalara değil, iktisat biliminin bazı gerçekleri var ve bu gerçekleri saptırmaya gerek yok. Ya bu ülkeyi Kuran hükmünde yöneteceksiniz yada evrensel değerlere uygun olarak yöneteceksiniz." dedi.

SAMSUN SON HABER

NASS NEDİR?

İslam fıkhında önemli bir yer tutan nass, açık ve sarih hüküm anlamına gelir. Felsefede dogma anlamına gelen sözcüğün çoğulu nassiye'dir.

Herkesin fikir birliğine vardığı hükümler için de aynı kavram kullanılır. Aşikar ve ayan kelimeleriyle eş anlamlı olan nas kelimesi ''Nass'' şeklinde de yazılır.

İSLAM'DA NASS KAVRAMININ YERİ

Nass kavramı, Allah'ın ve peygamberin kelamı anlamına gelir.

İslam'da ‘nass’ olarak tanımlanan sözler, yoruma açık değildir.
Örneğin; Allah'ın birliği ve Hz. Muhammed'in son peygamber oluşu hem zahiren hem de batınen bir nass’tır.

NASS KAVRAMININ HÜKMÜ NEDİR?

Fıkıhta bir meseleye çözüm getirmek için öncelik nass’a verilir. Eğer nass yoksa içtihada varılır. İçtihat, ayet ve hadisler ışığında düşünmek ve sonuca varmak demektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuran'da faizin haram olduğunun belirtilmesinden dolayı "düşük faiz"i savunduğunu ve bu politikada devam edeceğini ifade etmektedir.


samsun kuyumcular odası başkanıkuyumcualtındövizdolarsalih özman