Geri

Nas'dan Avukatlar Günü mesajı

Samsun Barosu genç avukatlarından Salih Enes Nas, “5 Nisan Avukatlar Günü’nün belirlenmesine kaynaklık eden tarihlerin en eskisi Türkiye’nin ilk barosu olan İstanbul Barosunun kuruluş günü olan 5 Nisan 1878 tarihidir. İstanbul Barosu 5 Nisan 1878 tarihinde toplanarak ilk genel kurul toplantısını yapmış ve baronun kuruluşu Kanunu Esasi‘den iki yıl sonra gerçekleşmiştir” dedi.

13:11:38 | 2022-04-05


Haberi Sesli Dinle

Atatürk’ün 5 Nisan 1923 günü Ankara Barosunun açılışını yaptığı bilinmektedir vurgusu yapan Samsun Barosu Genç Avukatlarından Salih Enes Nas, “Türkiye Barolar Birliği, (TBB) 30 Aralık 2021 tarihi itibariyle 82 baroya kayıtlı avukat sayılarını duyurdu. Verilere göre son bir yılda Türkiye’de avukat sayısı 17 bin 321 artarak 160 bin 651 oldu. Barolara kayıtlı avukatların yüzde 45,86’sını kadın avukatlar oluştururken, yüzde 54,14’ünü ise erkek avukatlar oluşturdu. TBB’nin güncel verileri, avukatlar arasındaki kadın temsiliyetini de ortaya koydu. Buna göre Türkiye’de faaliyet gösteren 160 bin 651 avukattan 85 bin 262’sini erkekler, 73 bin 687’sini ise kadınlar oluşturuyor. Barolara kayıtlı avukatlar arasında da son bir yılda kadın oranı erkeklere göre artış gösterdi. 2020 yılında 77 bin 797 olan erkek avukat sayısı 2021’de 7 bin 465 artarken, yine geçen yıl 65 bin 533 olan kadın avukat sayısı bu yıl 8 bin 154 arttı. Böylece avukat sayıları kapsamında kadın temsili yüzde 45,86’ya ulaştı ”dedi.

‘SAYISI VE FİİLİ KAPASİTESİ YETERLİ GELMEMEKTİR’
Türkiye Barolar Birliğinin 31.12.2021 tarihi itibariyle paylaştığı sayısal verilere göre; Samsun Barosunda, 951 Erkek ve 702 Kadın olmak üzere toplam 1653 avukat bulunmaktadır. Her yıl ortalama 200 civarında yeni Avukat Samsun Barosuna kaydolmakta olduğun ifade eden Avukat Salih Enes Nas, şehrimizdeki hukuk sisteminin işleyişine yönelik olarak; “Samsun’un nüfusuna ve hukuki uyuşmazlıkların sayısına oranla, Samsun Mahkemelerinin sayısı ve fiili kapasitesi yeterli gelmemektir. Mahkemelerin çalışma yoğunlukları ve iş yükleri son derece artmıştır. Bu durum hem mahkemelerin çalışma verimini düşürmekte hem de vatandaşın sorunlarının kısa vadede çözümlenmesini imkansız hale getirmektedir. Devlet geleneğimizde yerleşmiş olan; “Geciken adalet, adalet değildir.” ilkesi bir an olsun göz ardı edilmemelidir. (“Adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir. Sonunda hüküm isabetli olsa da geciken adalet zulümdür.” – Orhan Gazi)Samsun Adliyesi binasının hem Samsun nüfusuna hem de diğer büyükşehirlerdeki adliye binalarına kıyasla ihtiyacı karşılamadığı görülmektedir. Bu nedenle ilk aşamada yeni bir adliye binası yapılarak, Samsun Adliyesiyle aynı yerleşkede bulunan Bölge Adliye Mahkemesinin yeni yapılacak adliye binasına taşınmasının ve akabinde ilk derece mahkemelerinin sayısının artırılmasının uygun olacağı kanaatindeyim” şeklinde görüşlerini dile getirmiştir.

‘AŞAMA AŞAMA FAALİYETE GEÇİRİLMEKTEDİR’
Ülkemizdeki hukuksal ve sosyal sorunların en önemlilerinden biri olan, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine yönelik olarak ise, Avukat . Salih Enes Nas; “Ülkemiz özellikle kadın cinayetlerinin hızla arttığı bir dönemden geçmektedir. İstatistiklere göre; 2008-2019 yılları arasında ülkemizde maalesef 3.185 kadın öldürülmüştür. 2020 yılı raporuna göre ise, Türkiye'de 2020 yılında erkekler tarafından 300 kadın öldürülmüş ve 171 kadın şüpheli şekilde ölü bulunmuştur. Bu şiddet halinin son bulması için devlet tarafından eylem planı daha da geliştirilerek, aşama aşama faaliyete geçirilmektedir. Kanaatimizce, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri taviz verilmeden uygulanmaya devam edilmelidir. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun yönünden birtakım değişiklikler yapılmalıdır. Hapis cezası sadece kararda yazılı olarak kalmamalı, etkin şekilde cezanın infazı sağlanmalıdır. Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin sona ermesi yasaların etkin şekilde uygulanması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile mümkündür. Samsun Barosu olarak da kadına karşı şiddetin ve kadın cinayetlerinin son bulması amacıyla, hukuki mücadelenin sürdürülmesine ve faillerin hak ettikleri cezayı almalarına yönelik süreçte vatandaşlarımıza her türlü desteğin verileceği bildirilmektedir. Bağımsız yargının asli unsuru olan savunma makamını temsil ederek daima vatandaşlarımızın yanında olan tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü kutlu olsun” şeklinde görüşlerini sunmuştur.
Köksal ÖNER


avukatlar günüsamsun barosuavukat Salih Enes Nas