Geri

Milletvekili Zeybek üreticileri dinledi, bin ah işitti

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, CHP Havza İlçe Başkanı Halil Alkan, Vezirköprü İlçe Başkanı Onur Bayburtlu ile Buğday pazarlarını ziyaret ederek; çiftçi ve esnafların sorunlarını dinledi. Zeybek, üreticinin sorunlarının çığ gibi büyüdüğünü ve hükümetin sorunları görmezden geldiğini belirtti.

11:34:22 | 2022-08-11


Haberi Sesli Dinle

Hükümetin, buğday taban ton fiyatını 6 bin 450 TL, artı bin TL destek vereceğini açıklamasına rağmen; piyasada buğdayın ton fiyatının ortalama 6 bin TL’den alım yapıldığına vurgu yapan milletvekili zeybek, "Devlet bir üründe taban fiyat açıklıyorsa, fiyatların açıklanan taban fiyatın altına düşmesini mutlaka önlemelidir. Gübre fiyatları ise; 1 ton 20.20.0 kompoze gübre fiyatı 11 bin 250 TL, Üre ton fiyatı 13 bin TL, DAP gübre ton fiyatı 18 bin 500TL'den satılmaktadır. Üreticiler DAP gübresini artık unuttuklarını, imkânlar dâhilinde en ucuz gübre çeşidini kullanmak zorunda olduklarını ifade ederken, tahıl hasadında biçerdöver bir saat ücretlerinin önceki yıla göre 4 kat arttığını ve biçerdöver parasını ödeyebilmek için ellerindeki ürünleri satmak zorunda kaldıklarını söylüyor" dedi.

ÇİFTÇİYE KIRMIZI MAZOT
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; ”Üretimde, tohum, gübre, ilaç ve mazot gibi girdilerin fiyatlarının üç, dört katına çıkmasına rağmen hükümet tarafından açıklanan taban fiyatlar ile desteklemelerin yetersiz olduğu tüm bu yaşanan sıkıntıları çok iyi bildiğimiz gibi CHP İktidarında sorunları çözerek üretim artışları sağlanacaktır. ÖTV’siz, KDV’siz kırmızı renkli mazot üçte bir fiyatına üreticiye verilecektir. Yaklaşan seçimlerde, sizleri borç batağına sokan, üretimden soğutan, bu iktidardan kurtulmak için; sandıkta hesabını sormalısınız. Çiftçi ve tüm üretenlerin, mazot, gübre zirai ilaç gibi giderleri en yüksek şekilde desteklenecek. İktidarın üretim maliyetleri altında verdiği taban alım fiyatları; maliyetler iyi hesap edilerek çiftçi karlı hale getirilecek ve daha çok üretmek teşvik edilecek. Üreten Türkiye’yi hep birlikte büyüteceğiz" diye konuştu.

ÜRETİCİLER DERTLİ
Üreticiler ise, "Bir üretici Toprak Mahsulleri Ofisi'nden ortalama 20 günlük süre için randevu alabiliyor, ürünü teslim ettikten ortalama 15 gün sonra da ödeme yapılıyor. Bu süreçte büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Mecbur olmasak ürünlerimizi ucuz fiyattan tüccara, fabrikaya satar mıyız? Gübreye, mazota, ilaca alım gücümüz yetmediği gibi biçerdöver ücretlerini ödemek için tüccarın kapısında malımızı satmak için bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Bir başka üretici ise; "Çiftçiliği bıraktım! Buğday Pazarı'nda hamallığa başladım. Ne gübre fiyatlarını ne de diğer girdi fiyatlarını düşünmüyorum, günlük kazanıp, yaşamaya çalışıyorum. Bizleri bu duruma düşürenler utansınlar" ifadelerini kullandı.

Pazara ürününü getiren bir üretici ise; şunları söyledi: "Yulaf ektim alan yok, ürettiğim ürünü tüccarın deposunun önüne boşalttım. Ülkemizi yönetenler, 'boş arazi bırakmayın, ekin, biz gereğini yapacağız' diyorlardı! Lafta kaldı. Açıklanan tahıl taban fiyatları nerede? Piyasada oluşan fiyatlar nerede? Arada büyük fark var. Bu benim çiftçilikte son senem olacak, bırakıyorum, ekiyoruz, biçiyoruz hep zarar ediyoruz."

 


samsunchpkemal zeybekmilletvekilihavzaçiftçibuğday