Geri

'Kooperatifler Kanunu' ile pozitif ayrımcılık

Milletvekili Köktaş, 'Kooperatifler Kanunu'nun daha şeffaf, güçlü, profesyonel bir yönetim yapısı ile esnaf, çiftçi, kadın ve engelli vatandaşları kooperatifçiliğe teşvik edecek düzenlemeler olduğunu söyledi.

12:04:53 | 2021-10-28


Haberi Sesli Dinle

Kooperatifçiliğin kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu belirten AK Parti Samsun Milletvekili Köktaş, 'Kooperatifler Kanunu'nun daha şeffaf, güçlü, profesyonel bir yönetim yapısı ile esnaf, çiftçi, kadın ve engelli vatandaşları kooperatifçiliğe teşvik edecek düzenlemeler olduğunu söyledi.

Kooperatifçilikte önemli düzenlemeler getiren “Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” geçtiğimiz günlerde TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nun ardından, Meclis Genel Kurulunda da oylanıp kabul edilerek kanunlaştı. Kanun hakkında değerlendirmelerde bulunan, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi ve AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Kooperatifçiliğin kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğunu, kanun ile birlikte ortaklarının çoğunun kadın ve engellilerden oluşan kooperatiflere pozitif ayrımcılık yapılarak, istihdamın arttırılması, aidat ücretlerinin alınmaması, sosyoekonomik entegrasyonunun güçlendirilmesinin amaçlandığını ifade etti. Ticari hayatın değişen kuralları çerçevesinde, daha rekabetçi, şeffaf, güçlü, profesyonel bir yönetim yapısı ile kooperatifçilik için “Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un yasalaştığını belirten Milletvekili Köktaş sözlerine şöyle devam etti:
BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK
"Yeni düzenlemeyle, esnaf, çiftçi, kadın ve engelli vatandaşlarımızı kooperatifçiliğe teşvik edecek önemli girişimler bulunmaktadır. Ortaklarının çoğunun kadın ve engellilerden oluşan kooperatiflere pozitif ayrımcılık yapılarak tescil, ilan, kayıt, aidat ücretlerinin alınmaması, kadınların ve engellilerin istihdamının arttırılması, sosyoekonomik entegrasyonunun güçlendirilmesidir. Böylelikle ilimizde ve bölgemizde yapılan yöresel ve el emeği gibi ürünlerin ekonomiye kazandırılması amacıyla kurulan ve kurulacak olan kooperatifçilik faaliyetlerine de büyük katkı sağlanacaktır. Kanunda yine; Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOPBİS) kurulması, elektronik ortamda kooperatif verilerinin saklanması, genel kurul yapılabilmesi, kooperatiflerin denetimlerinin daha şeffaf hale getirilerek bağımsız denetçiler tarafından yapılabilmesi, yönetim kurulu üyelerinin seçildikten sonra kooperatifçilik eğitimi alma zorunluluğunun getirilmesi, kamu kaynaklarını kullanan kooperatiflere yönelik yapılan değişiklikler ile önemli düzenlemeler bulunmaktadır. Bu anlamda; teklifin kanunlaşmasına destek veren, katkı sağlayan Meclis'te bulunan partiler, milletvekilleri ve komisyon üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyor, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum."

 


Fuat KöktaşKooperatif