Geri

Kıtlık

Dünün etiket fiyatı bugüne, bugünün etiket fiyatı bir sonraki gün değişmiş olarak mutlaka ama mutlaka gider! Kısaca, raflarda sürekli bir fiyat yükseltisi görüyor vatandaş...

10:20:27 | 2022-05-05
Recep SÖYLEMEZ
Recep SÖYLEMEZ      gazeteekip55@gmail.com
Köşe Yazısını Sesli Dinle

Üretme Tüket!

Üretici üretmeyi, tüketici tüketmeyi bıraktı...

Kıtlık, minimum veya orta düzeyde üretilse bile raftan alınamadığı ya da alım güçlüğü çeken tüketicinin içinde bulunduğu durumun adıdır.

Dünün etiket fiyatı bugüne, bugünün etiket fiyatı bir sonraki gün değişmiş olarak mutlaka ama mutlaka gider! Kısaca, raflarda sürekli bir fiyat yükseltisi görüyor vatandaş...

Tarım bakanlığı değil!
O’kurumu teslim ettiğimiz kişilerin basiretsizliği,
beceriksizliği,
vurdum duymazlığı,
Liyakatsizliğinden mi bahsedeyim?Olumsuzluk taşımayan bütün kelime ve cümleyi hakeden talihsiz bir süreç yaşadı, yaşatıldı ve yaşattılar ülkemizin verimli topraklarına ve onun eli nasır, alnı terli canım köylü ve çiftçisine...

Bu Bakanı ( adı lazım değil!) kontrol eden yetkili mercilerin dikkatinden nasıl oldu da kaçtı, anlamak zor!

Günah keçisi kim?
Tarım tecrübemiz bir ara Habeşistan’a (Etiyopya) tatile çıkar ve olanlar olur..

Kısa keseceğim..

Kuzey Amerika’dan sonra en fazla uluslararası yatırım çeken Afrika kıtasının yükselen ülkelerinden Etiyopya, Türk işadamları ve yatırımcıları için de çekim merkezi olmuştu 2000’li yılların başında..

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON), öncülüğünde 2014 yılında bu ülkeye düzenlenen iş seyahatinde gerçekleştirilen temaslar ve imzalanan anlaşmalarda, Türkiye’den 90’a yakın, Etiyopya tarafından ise 700 civarında işadamının katıldığı forum ve sonrasındaki ikili görüşmelerde yeni iş ve işbirliği olanakları da yaratıldığından dem vurmuştunuz...

ikili ekonomik ilişkilerin daha da ileriye taşınması gelinen bugünkü durumun sorumlusu sizsiniz demiyorum; sizin bulunduğunuz gezi esnasında yapılan kürsü konuşmasından yola çıktığım için sizi makaleme taşıdığımı bilmenizi isterim.

biri de çıkıp “ eve lazım olanı camiye vermek ...olmaz) demediğinizden dolayı, bu durum sizi de ve diğerlerini sorumlu yapar..!

Ha, 22 ülkenin üyesi bulunduğu Doğu ve Güney Afrika Ekonomik Birliği (COMESA) ile ticari faaliyetlerde avantaj sağlayacak olan “İkili Ticaret Anlaşması” ülke menfaatimize,,,... dediğiniz duyar gibiyim,..

Nelerine aşık oldunuz.?

Yüzyıllar boyunca “köle ülkesi” anlamına gelen Habeşistan adıyla anılan ve dünyanın yaşayan en eski uygarlığına evsahipliği yapan bugünün Etiyopya Federal D. Cumhuriyeti, Afrika’nın gerçek anlamda yükselen yıldızı olduğuna mı, yeraltı ve yerüstü güzelliklerine mi,..?

İyi tamam, anlarım; ama şunu da sormak isterim;
bu anlaşmalarınızda kendi ülkenizde ‘üretmeyin tüketin’ gelin Afrika topraklarını size bedavaya veriyoruz,
“ altı da üstü de sizin” ama lütfen üretmeyin diye bir madde mi var?

Farkında mısınız?
ülkemizi ‘samana muhtaç ettiniz’ beyler!

Sorumlusunuz işte..!
Kanıtı mı?
Siz de oradaydınız, kürsüden size hitap eden, Hailemariam Dessalegn, (Etiyopya Başbakanı) ülkesinin son 10 yılda kaydettiği yılık ortalama yüzde 11’lik büyümeyi bir “ekonomik Rönesans dönemi” olarak nitelediriyordu.

Ve siz geleceği Habeşistan’da gördünüz, başta Tarım sektörünün öncüleri ne içirdiler size orada da ülkemize Tarımda kıyametin yaşanmasına göz yumdunuz!?.

Devletimiz yönetimine ve siz STK’lara sesleniyorum...

Arızalı durumlarda başvurduğumuz ‘ Seferberlik kelimesi Tarımda da uygulanabilir bir söz ve eylemdir.

Kıtlık çözülebilir bir sorundur!

Akıl ve insan kıtlığı Türkiye halklarının kabul etmeyeceği edemeyeceği bir gerçektir.

Tarımda kal, Türkiyem...

 


recep söylemezkıtlıktarımtürkiyeüretimtüketim