Geri

Kim barbar, kim pasaklıymış?

Artık “Bir Turist, Bin Turist” söylemi tarih oldu ya da eğitim müfredatında böyle bir sloganı artık ne görür, ne okur oldu çocuklarımız.

10:10:17 | 2022-05-23
Okan DİLEK
Okan DİLEK      okan.dilek@gazeteekip.com
Köşe Yazısını Sesli Dinle

Artık “Bir Turist, Bin Turist” söylemi tarih oldu ya da eğitim müfredatında böyle bir sloganı artık ne görür, ne okur oldu çocuklarımız.

Farklı anlam ve farklı yaklaşımlarla artık bu konunun ele alındığını düşünüyorum. Çünkü turist dediklerimiz ya yan komşu, ya aynı sokakta her gün karşılaştıklarımız.

Hatırlarım bir gün ilçemize turist geldi diye belediye amfilerinden anons yapılmıştı. Gerekli misafirperverlik ve yardımseverliğin gösterilmesi v.s şeklinde defalarca anons yapılmıştı.

Dakikalarca peşlerinde gezmiştik o turistlerin, hiç unutmam. Onlara dokunmak, kendi dillerinde yaptıkları konuşmaları dinlemek bizi ne çok heyecanlandırmıştı.
Akşam eve geldiğimizde bu yaşadığımızı yatana kadar anlatmıştık. 1970-75'li yıllardan söz ediyoruz. Gerçekten de böyleydi.

Günümüzde bizi ülkelerine almayanlar, pasaport denilen belgeye olmadık şartlar koyarak ülkelerine kabul edenler, çalışmaya gelenler, iş kuranlar, ticaret yapanlar, kardeş şehir yaptıklarımız derken biz turist kavramını rakamlara, gelirlere kazançlara dökmeye başladık.

Hatta bunların bir çoğu kimliklendi, ülkemizde eşleri doğum yaptı, bize karışır gibi oldular. Karışır gibi oldular diyorum çünkü bize karışmaları her konuda oldukça zor.
Bunları gördükten sonra ülkemizin sosyal yaşam, aile yaşam, temizlik, adap, örf anane ve diğer tüm kültür değerlerimizin ne yüce ve ne büyük bir yerde olduğunu bir kez daha gördük.

Bir dönem uçağa binebilmek ve seyahat edebilmek ancak mali durumu güçlü insanların tercih ettiği bir ulaşım aracıydı. Ancak sayılı ve kısıtlı sayıda yolcular değişik ülkeleri görebilmekteydi.

Bugün ulaşımın, iletişimin ve sınırların adeta kalktığı bir coğrafyada hangi ülkenin, hangi ülke insanının ne olup olmadığını, nasıl bir yaşam sürdüğü, nasıl bir iş ve çalışma hayatına sahip olduğunu çok rahat görebilmekteyiz.

Avrupalı turisti ve yerleşik yabancıyı da gördük, onların kirlenmiş bedenlerini, dillerini, oturmalarını kalkmalarını da….

Büyüklerimizin Türk Örf ve Ananelerini bizlere harfiyen öğrettiği sosyal hayata dair bir gram kültürlerinde bize benzer, bizim gibi yüce gönüllü ve terbiye edilmiş hayatlarının olmadığına şahit olduk.

Adap bizde, oturma kalkma bizde, hela kültürünü bile öğrenememiş yabancı dilde konuşan bir çok ülkenin insanı ne bizi ne ülkemizi hiç bir şekilde kirletemeyecektir.

Çünkü biz ülke olarak hep temiz, hep tertemiz, daima temiz kalmayı başarmış bir milletiz.

Adamların belden aşağısı koktuğu gibi teni, kıyafetleri, davranışları ağız dolusu kültürsüzlük kokmakta.

Kim Barbar, kim pasaklı şimdi çok daha iyi görülmüştür.

Hemen hemen bir çok ülke insanın tamamını görmüş ve bu değerlendirmeyi yapabiliyor olmuş olmanın bahtiyarlığı içindeyim….


okan dilekturistavrupaTürk


Yazıyı Sesli Dinle