Geri

İşte Samsun'da belediyelerin gerçeği

Belediyeler "sahip çıkıyoruz" diyor, hayvanseverler ise, destek görememekten dertli. Peki Samsun'da belediyeler sokak hayvanlarına yeterli yaşam imkanı sağlıyor mu? Çözüm Sensin Başkanı Gül İstanbullu, Samsun'daki belediye gerçeğini anlattı.


08:08:07 | 2022-02-10


Haberi Sesli Dinle

Sokak köpekleri Türkiye'nin gündemindeki güncelliğini koruyor. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündemine kadar gelen sahipsiz hayvanlar, Samsun'da da zaman zaman tartışma konusu oluyor. Belediyeler hemen her gün "Sahip çıkıyoruz" reklamı yapıyor. Peki gerçekten belediyeler sokak hayvanlarına sahip çıkıyor mu? Samsun'da sokak hayvanlarına yönelik yaptığı örnek çalışmalarla dikkat çeken Çözüm Sensin Başkanı Gül İstanbullu ile yaptığımız röportaj, Samsun'daki içler acısı durumu ortaya koyarken, sokak köpekleri ve belediyeler gerçeğini de gözler önüne serecek. İşte Gül İstanbullu ile röportajımız.

İKİ YIL ÖNCE KURULDU
Gazete Ekip: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Çözüm Sensin'den bahsedebilir misiniz?
Gül İstanbullu: Yıllardır sahipsiz hayvanlara yönelik bireysel olarak çalışmalar yapıyordum. Ancak bunu daha genişletmek ve daha fazla hayvanın hayatına dokunmak amacıyla bundan iki yıl önce Çözüm Sensin Derneği'ni kurdum. Bu iki yılda çok da güzel çalışmalara imza attık.

BELEDİYELER DOĞADA YEMEK VERMİYOR
Gazete Ekip: Biz Samsun'da belediyelerin sürekli olarak "Hayvanlara sahip çıkıyoruz" türünden reklamlarını görüyoruz. Peki gerçekler böyle mi? Samsun'da gerçekten belediyeler sokak hayvanlarına yeterince sahip çıkıyor mu?
Gül İstanbullu: Buna şöyle cevap vereyim. Belediyeler köpekleri her ay toplayıp, kısırlaştırma yapmadan ve yaşam alanı oluşturmadan dağlara atıp, birbirlerini öldürmelerine seyirci kalıyor. Belediyelere sorsanız 'biz öldürmüyoruz, sadece salıyoruz' derler. Ama yemek intiyaçlarını karşılamakta aciz kaldıklarını kabul etmezler. Kısırlaştırma işlemi bazı aylar yapılsa da köpekleri dağlara atmaya devam ediyorlar.

TESLİM ALINAN KÖPEKLER NEREDE?
Gazete Ekip: Peki bu hayvanlar kısırlaştırılıyor mu gerçekten? Ya da kısırlaştırıldıktan sonra ne oluyor. Bu konuda bilginiz var mı?
Gül İstanbullu: Açıkçası bunu biz de merak ediyoruz. Şu an her ilçeden Büyükşehir Belediyesi'ne bırakılan ya da kısırlaştırılıp teslim alınan köpekler nerede? Bu köpekler nerede yaşayıp, nerede barınıyorlar, görelim.

KİMSE SAHİP ÇIKMAK İSTEMİYOR
Gazete Ekip: Peki diğer kurumlar ve vatandaşlar nasıl yaklaşıyor bu konuya?
Gül İstanbullu: Büyükşehir Belediyesi 'biz müdahale edemeyiz' diyor. Kaymakam, 'bizim yetki alanımız değil' diyor. İlçe belediyeleri 'zorunluluğumuz yok' diyor. Halk da, 'bıktık bunlardan' diyor. Baktığınızda hayvanseverlerden başka konuya tam anlamıyla yaklaşan yok. Soruyoruz, hayvanseverler olmasa bu canlara kim sahip çıkacak?

YAŞAM ALANI OLUŞTURDUK AMA!..
Gazete Ekip: Peki Çözüm Sensin Derneği olarak siz doğaya salınan sokak köpekleri için bir çalışmanız var mı ve bu konuda yeterli destek görüyor musunuz?
Gül İstanbullu: Az önce de söylediğim gibi biz iki yıldır bir çok noktada sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Kavak'ta bir yaşam alanı oluşturduk. Biz orada hayvanları düzenli olark besliyoruz. Ancak ne var ki bırakın yiyeceği, bir araç desteği dahi alamıyoruz. Yine Ladik'te de bir yaşam alanı oluşturduk fakat belediye devam etmedi. Bunu dahi yapmıyorlar. Belediyelerin sorumluluğundaki bir işi gönüllüler olarak biz yapıyoruz. Aslında bizler yaptığımız bu işle belediyelerin de yükünü hafifletiyoruz ve onlara destek oluyoruz. Bu bakımdan bizleri mutlaka desteklemeliler. Belediyeler bunu böyle düşünmeli. Bizim tek isteğimiz, en azından bize bir eleman ve araç desteğinin sağlanması. Kurumlardan artık yemeklerin toplamaya devam edilmesi. Böylece biz de her ilçede yaşam alanı oluşturmaya devam edeceğiz.

AÇLIKTAN BİRBİRLERİNİ YİYORLAR
Gazete Ekip: Sizler sık sık o hayvanların yanında, doğadasınız. Nelerle karşılaşıyorsunuz?
Gül İstanbullu: Olmaz mı? Mesela geçtiğimiz günlerde bizim oluşturduğumuz yaşam alanındaki köpekleri beslemeye giderken korkunç bir görüntüyle karşılaştım. Bir köpek açlıktan başka bir köpeği yiyordu. Bu hayvanlar aç. Bu görüntü, Samsun'da belediyelerin gerçeğini, sokak hayvanlarına sahip çıkılmadığının ve doğada aç bırakıldığının, kaderlerine terk edildiğinin görüntüsüdür.

GERÇEK HİÇ DE ÖYLE DEĞİL
Gazete Ekip: Son olarak neler söylemek istersiniz?
Gül İstanbullu: Biz Çözüm Sensin Derneği olarak dağlara salınan sokak köpekleri için yaşam alanları oluşturuyoruz. Tek isteğimiz bize destek verilmesi. Belediyeler her gün "sahip çıkıyoruz" diye reklam yapıyor. Ancak gerçek hiç de öyle değil. Sokak hayvanları doğada birbirini yiyor. Eğer belediyeler gerçekten sahip çıkmak istiyorsa, bizim oluşturduğumuz yaşam alanlarında besleme yapabilmemiz için bize bir eleman ve araç desteği versinler. Çünkü biz zaten onların yapması gereken bir işi yayıyoruz ve onlara yardımcı oluyoruz.

 

 

 

 


samsunsokak köpeğisokak hayvanıÇözüm sensin derneğigül istanbullu