Geri

Hancıoğlu'ndan iktidara borçlanma uyarısı

İktidarın, Kasım’da 31,2 milyar liralık iç borç ödemesi için 57 milyar liralık yeni borç alacağını, Aralık ayında ise 24,2 milyar liralık borç ödemesi için 49,4 milyar lira daha borçlanacağını söyleyen CHP’li Hancıoğlu “Bu iktidar sanki ‘seçimi kaybedersek, ekonomi batsın” diye düşünüyor. Bu iktidarı uyarıyoruz, o yangın hepimizi yakar” dedi.

13:18:07 | 2022-11-11


Haberi Sesli Dinle

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, 2023 yılı bütçe görüşmelerinin devam ettiği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, iktidarın büyük bir ekonomik yıkım operasyonu yürüttüğüne dikkat çekti.

HER BİRİMİZİN PAYINA DÜŞEN BORÇ 5 BİN 200 DOLAR
Konuşmasına, 20 yıllık AK Parti iktidarlarının bir bilançosunu çıkartarak başlayan Hancıoğlu şunları kaydetti:
“Adalet ve Kalkınma Partisi, 3 Kasım 2002’de iktidara geldi; bu partinin kurduğu hükûmetler yirmi yıllık süre boyunca 2,5 trilyon dolar vergi topladı; yetmedi, 131 milyar dolar borç kullandı; bu da yetmedi, mülkiyeti bu millete ait olup devlete emanet edilmiş olan 63 milyar dolarlık malı mülkü sattı. Soruyorum: Hazineye giren bu paralara ne oldu? Ya lüks için, şatafat için, saraylar, uçak filoları kurmak için har vurup harman savruldu ya da 5’li çetelere gelir garantili yandaş operasyonları kullanıldı. Peki, bu süreçte vatandaşımızın payına ne düştü? Ağır bir borç yükü. 2002’de 132 milyar dolar olan dış borcumuz 444 milyar dolar… 20 yıl önce doğan her bebek 2 bin dolar borçla hayata merhaba diyordu, şimdi her birimizin payına 5.200 dolar borç düşüyor.”

İKTİDAR, BORÇ ÇEVİRMEK İÇİN İKİ KAT MALİYETLE BORÇLANACAK
Konuşmasında, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “Kasım 2002-Ocak 2023 İç Borçlanma Strateji Belgesi”ne de işaret eden Hancıoğlu iktidara şu sözlerle yüklendi:
“Kasım’da 31,2 milyar liralık iç borç servisi için 57 milyar lira yeni bir iç borç bulacaksınız. Aralıkta 24,2 milyar liralık borcu ödemek için 49,4 milyar lira daha borçlanacaksınız; dış borç, onu, zaten bulamıyoruz. Strateji belgesinde bu da var, orada o hanede “sıfır” yazıyor. Özetle borcu çevirme stratejiniz devleti yani milletimizi neredeyse 2 kat maliyetle yeniden borçlandırmak. İktidar bu borç sarmalını sanki bile isteye büyütüyor. “Seçimi ya biz kazanırız ya da bizden sonrası tufan, ekonomiyi yangın yerine çeviririz.” diye düşünüyorsanız sizi uyarıyoruz, o yangın hepimizi yakar.”

MİLLETİMİZ GÜN SAYIYOR…
Finans piyasalarındaki dalgalanmayı ve enflasyondaki yükselişi kontrol altına hedefiyle bu yılın başında uygulamaya konulan “makro ihtiyati tedbir programı”nın da büyük yıkımı tetiklediğini söyleyen Hancıoğlu konuşmasını şöyle tamamladı:
“Üretmek isteyen, yatırım yapmak isteyen, istihdam yaratmak isteyen, ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırmaya çalışan herkes uygulanan bu program yüzünden finansman erişim krizi yaşıyor. Bu iktidar yolun sonuna geldi ama giderayak ülkemizi de uçurumun kenarına getirdi. Neyse ki güçlü bir ülkeyiz, milletimiz de bugün ödediği ağır bedelle bu iktidarın ülkemizi nasıl bir batağa sürüklediğini görüyor ve kurtulmak için hep beraber gün sayıyoruz.”


neslihan hancıoğluchptbmmmeclissamsun