Geri

Görev yaptığı okulda 42 yıl sonra öğrencileriyle buluştu

Samsun'un Yakakent ilçesine bağlı Asmapınar köyünde 42 yıl önce görev yapan emekli öğretmen Eğitimci - Yazar Murat Kaya, yıllar sonra köyü ziyaret ederek öğrencileriyle buluştu.

14:46:22 | 2022-11-18


Haberi Sesli Dinle

Kocaeli'nde yaşayan ve Ardahan doğumlu Murat Kaya, 26 yaşında görev yaptığı ikinci görev yeri olan Asmapınar köyünü yıllar sonra ziyaret etti.

Köye gelen 67 yaşındaki Murat öğretmeni, eski köy muhtarı Hilmi Okur ve şimdiki köy muhtarı olan öğrencisi Sadık Okur ile köy sakinleri karşıladı. Gençlik yıllarında eşi Şafak Kaya ile görev yaptığı okulu ziyaret eden Kaya, daha sonra köy içinde dolaşarak anılarını tazeledi.

HİÇ BİR ANIYI UNUTMADIM
Büyüyen öğrencilerini ve köy sakinlerini gördüğünde mutluluğu gözlerinden okunan emekli öğretmen okulun kapalı olduğunu görünce ve bazı köy sakinlerinin vefat ettiğini duyunca da hüzünlendi ve gözyaşlarını tutamadı. Kaya, köyde 60 öğrencisinin olduğu belirterek, ziyarette duygu dolu anlar yaşadığını söyledi.

Köydeki öğrenci ve velileri hiçbir zaman unutmadıklarını kaydeden Kaya, "Birlikte aynı okulda çalıştığım eşim Şafak hanımla görev yaptığım köyümü, öğrencilerimi ve köy halkını görmek için Kocaeli'nden buraya geldim. Öğrencilerimin yüzleri değişmemiş ama büyümüşler. İkinci görev yerim olduğundan dolayı ad ve soyadını söyleyeni hemen tanıyorum. Burada yaşadığım hiç bir anıyı unutmadım. Asmapınar Köyü sakinleri çok misafirperver. O zaman fakirlik vardı, ellerinde ne varsa yedirmek ve içirmek istiyorlardı. Şimdi köy değişmiş, köylünün maddi durumu biraz daha iyi olmuş çok şükür. Ölenler olmuş, Allah rahmet eylesin" ifadelerini kullandı.

OKULUN KAPALI OLMASI ÜZDÜ
Eski günlerini anlatan Emekli Eğitimci -Yazar Murat Kaya, "1980 -83 yılları arasında görev yaptığım 42 yıl önce ikinci hizmet yerim olan okulumu ziyaret ettim. O zaman, Tevfik - Fatma Er ile ben ve eşim Şafak Kaya olmak üzere 4 öğretmenli olan okul maalesef şimdi kapalı. Gençlerin iş bulma amaçlı ekonomik nedenli büyük kentlere göçü ve göçe sebep olan nedenler yüzünden kapanan okul beni üzdü. Çocuklarımın büyüdüğü lojmandan seyrettim ıssız kalan güzelim koyü. Okul bahçesini dolduran cıvıl cıvıl öğrencilerim,emeklerim hatıralarımda canlandı.12 Eylül dönemi bu köyde yaşadım. Köylülerin orman kesimine kendilerinin girmesine öncülük ettim" ifadelerini kullandı.

TÜRKAN SAYLAN ve RABİA ÖĞRENCİM..
Karadeniz köylerinin yerleşim alanlarının çok farklı olduğuna da vurgu yapan Kaya, "Kışla Mahallesinden yaklaşık 3 km her gün kan ter içinde gelen güzel gözlü kızım Rabia'nin ameliyatını Türkan Saylan hocama mektup yazarak sağlamıştım. Bugün Rabia'nın annesini ve babasını da Kışla mahallesinde ziyaret ettim" şeklinde konuştu.

Baba Bektaş Kara, 'Murat Öğretmen bizim gardaşımızdır. Onu her zaman bu köye ettiği hizmetler için anarız. Kızımın hayatta bugün ki durumu için minnettarız. Allah Türkan Saylan hocamıza da rahmet etsin. Murat öğretmenimizin vesilesi ve girişimleri ile Türkan Saylan hocamızın sayesinde kızım sağlığına kavuştu. Bir de Mahmut İnce'nin oğlu Ahmet de öyle... Murat Öğretmen 42 senedir her an bu köyde konuşulur" dedi.

O dönemin Muhtarı Hilmi Okur'da, "Murat Öğretmen çok çalışkan,halk için emek veren, köylüden yana olan değerli hocamızdır. Öğrencilerimizi her yönden çok iyi yetiştirdi. Her zaman köylülerimize rehber oldu. Onun yeri bizde başkadır" diye konuştu.

BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
Kısa bir süre önce oğlunu trafik kazasında kaybeden işçi emeklisi Ahmet Okur'u da ziyaret eden Murat Öğretmen başsağlığı dileklerini iletti. Murat Öğretmen ziyarette ülke meseleleri ve çözüm yolları ile ilgili düşüncelerini paylaşarak, "Okulu kapalı, üretimi bitmiş, tüketim toplumu olmuş, yaşlı nüfus ile sessizliğe bürünen bu güzelim köy ve köylerimiz özünde geleceğimiz. Geleceğimiz için öncelikle tüm köy okulları açılmalı, üretim desteklenip, kentten köye doğru yeniden bağ kurulmalıdır" dedi.

VEFA ÖRNEĞİ
Asmapınar Köyü Muhtar Sadık Okur'da (48) öğretmeninin kendisini 40 yıl geriye götürdüğünü anlatarak, ilkokul günlerine geri döndüğünü dile getirdi. Okur, "Hocamızın ders anlatımını, elektriklerin olmadığı zamanı, toz toprak ve bize gösterdiği ilgi aklımıza geldi. 42 yıl aradan sonra öğretmenimizin köyü ziyaret etmesi bir vefa örneğidir" dedi.

Öğretmenlerinin Kocaeli'den ziyarete gelmesinin kendilerini çok mutlu olduğunu ifade eden Okur, "Hocamızla köyü gezdik, yaşlılarla tanıştı, kimini hemen tanıdı kimini tanıyamadı." dedi.


samsunyakakentöğretmen