Geri

Gazete Ekip'in haberi ses getirdi: Büyükşehire tepki yağdı

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin İlkadım Anıtı'nın önünü reklam bilboardlarıyla kapatması ile ilgili "Büyükşehir'den Büyük Ayıp" başlıklı haberimiz büyük ses getirdi. Gazete Ekip'in haberinin ardından olayı ulusal medya da gündeme taşırken, ADD ve CHP'den Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gecikmedi.

13:49:18 | 2022-04-18


Haberi Sesli Dinle

Samsun Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi'nin, Atatürk'ün doğumunun 100. yıl dönümde yapılan İlkadım Anıtı'nın önünü reklam panoları ile kapatması Samsun'da büyük tepkilere neden oldu. Gazete Ekip'in haberi Türkiye genelinde büyük yankı uyandırdı. Gazetemiz yazarı Tufan İpek'in fotoğrafladığı ayıp, Gazete Ekip'in haberinin ardından ulusal medyada da gündeme geldi. Bir çok ulusal basın kuruluşu, ilk olarak Gazete Ekip'in duyurduğu haberi sayfalarına taşıdı.

İLKADIM ANITI'NI KAPATIYOR
İlkadım Anıtı'nın önünün reklam panolarıyla kesilmesine Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şubesi ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığından da tepki geldi. ADD Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, Belediye Başkanı Mustafa Demir'in bunu kasti olarak yaptığını ileri sürdü. Raylı sistem güzergahına yerleştirilen yaklaşık 20 metre uzunluğundaki ve 3 metre yüksekliğindeki reklam panolarının İlkadım Anıtı'nı kapattığına dikkat çeken ADD Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, kentin son dönemlerde Atatürk’e karşı yapılan saygısızlıklar ile anılmaya başlandığını söyledi.

ANITIN IŞIKLANDIRMASI DA YOK
Reklam panolarının raylı sistem boyunca yerleştirildiğini belirten Özkefeli, "Atatürk'ün doğumunun 100. yılında yapılmış İlkadım Anıtı burası. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin billboardları var. Hemen anıtın önünde değiller, yan taraftalar. Anıtın önü tam olarak kapatılmamış ama kısmi olarak kapatılmış. Kent merkezinden Ankara'ya doğru gidenler bu billboardlar yüzünden anıtı göremiyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile ilgili bu zamana kadar yaşadığımız olaylara baktığımızda 10 Kasımlar, 19 Mayıslar, 30 Ağustoslara baktığımız zaman Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin bunu kasıtlı olarak yaptığını düşünüyorum. Başka yer mi yoktu? 5-10 metre daha ileride bir yere konulabilirdi. Anıtın tam dibine konulmasına gerek yoktu” dedi. Anıtın ışıklandırmasının olmadığını dile getiren Özkefeli, kenti yönetenlerden bu aksaklıkların bir an önce düzeltilmesini istedi.

BAŞKA YER BULAMADIN MI?
CHP İl Başkanı Fatih Türkel de, Belediye Başkanı Mustafa Demir’e tepki gösterdi. Reklam panolarının raylı sistem boyunca yerleştirildiğini vurgulayan Türkel, “Burası Atatürk'ün karaya ilk ayak bastığı yer ve bu İlkadım Anıtı. Atamızın doğumun 100. yılında buraya konulmuş. Samsun Büyükşehir Belediyesi enteresan bir şekilde karşısına reklam tabelası koymuş. Burası raylı sistemin bulunduğu yer, Cumhuriyet Meydanı'nın yanı, ilk adımın atıldığı yer, tam karşımız Atatürk Bulvarı. Belediye Başkanı Mustafa Demir bu reklam panolarını koyacak başka bir yer mi bulamadı? Burada bir kasıt mı var, art niyet mi var sormak istiyorum. Eğer yoksa bu reklam panolarını buradan sökün” diye konuştu.

Vatandaşlar, heykelin gizlenmeye çalışıldığını ileri sürerek reklam panolarının kaldırılmasını talep etti.

İLK ADIM ANITI
1981-1982 yılları arasında Heykeltıraş Hakkı Atamulu tarafından Atatürk'ün doğumunun 100. yılı anısına yapılmıştır. Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak bastığı iskelenin olduğu yer, Samsun Limanının yapımı sırasında kayalarla doldurulmuştur. Günümüzde kıyıdan 250m içeride kalan bu iskelenin yerinin belli olması için bu anıt dikilmiştir. Dayanışmayı simgeleyen bu anıt, taş blok kaide üzerinde bulunmaktadır. Kaidenin merkezinde üniformalı Atatürk ve kumandanlar görülmektedir. Anıtın iki ucundaki heykeller ise gençliği simgelemektedir.

Haber/Fotoğraf: Tufan İPEK


samsunsamsun büyükşehir belediyesiilkadım anıtıatatürk heykeliatatürkçü düşünce derneğicumhuriyet halk partisiaddchpbilboard