Geri

Eğitim Koçu ve Öğretmen İnci Kaymak Çıtak'tan öğrencilere LGS tavsiyeleri

Bir milyondan fazla öğrencinin heyecanla beklediği Liselere Geçiş Sınavı'na (LGS) kısa bir zaman kalırken, Özel İnci İdea Eğitim Kurumları Kurucu Ortağı ve Eğitim Koçu-Öğretmen İnci Kaymak Çıtak, öğrencilere altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Öğrencilere seslenen Çıtak, "Stres yapmayın, kazansanız da kazanmasanız da her biriniz değerlisiniz" dedi.

16:24:11 | 2022-05-30


Haberi Sesli Dinle

Bir yandan eğitim-öğretimlerine devam eden 8'inci sınıf öğrencileri, diğer yandan da 5 Haziran'da gerçekleştirilecek LGS'ye hazırlanıyor. Ortakul son sınıf öğrencileri heyecanla sınav gününü beklerken, Özel İnci İdea Eğitim Kurumları Kurucu Ortağı ve Eğitim Koçu-Öğretmen İnci Kaymak Çıtak, sınava hazırlanan öğrencilere hem tavsiyeler verdi hem de sınav öncesi ve sınav sırasında öğrencilerin motivasyonunu yüksek tutacak önerilerde bulundu. Çıtak, planlı çalışan ve motivasyonu yüksek olan öğrencilerin sınavda başarılı olduklarına dikkat çekti.

SON HAFTA PLANINI YAPIN
Öğrencilere bu dönemde bol bol deneme sınavı çözmelerini ve eksik konuları tamamlamalarını tavsiye eden Çıtak, "5 Haziran 2022 Pazar günü uzun soluklu ve zor bir maratonun son 155 dakikasını da koşarak bu yarışı tamamlamış olacaksınız. Peki bu süre zarfında yarışın temposunu nasıl ayarlamalısınız, yani neler yapmalısınız? Herşeyden önemlisi sınavdan önce motivasyonun önemli bir durum olduğunu unutmayalım. Son haftada, sene başından bu yana yapılan çalışmaların değerlendirmesi yapılmalı. Hangi ders veya konularda iyisin, nerelerde eksiklerin var? Hangi soru türlerinde zorlanıyorsun? Son hafta en çok neye ihtiyacın var? Bu sorulara verdiğiniz cevaba göre son hafta planını uygulayabilirsiniz" dedi.

PARAGRAF SORULARINA DİKKAT!
Öncelikle bu sınavın hayatın sonu olmadığına işaret eden Özel İnci İdea Eğitim Kurumları Kurucu Ortağı ve Eğitim Koçu-Öğretmen İnci Çıtak, "Bunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Hayatta başarılı olmanın tek yolu proje okullarında okumak değildir. 'Ya sınavım kötü geçerse, yanlışım çok çıkarsa, kaydırma yaparsam' diye olumsuz düşüncelerden uzak durmalısınız. 'Sınav çok mu zor olacak' düşüncesinde olmayalım. Çünkü herkese aynı sorular sorulacak, yani kolaysa herkes için kolay, zor ise herkes için zor bir sınav olacak. Sınavın okulunuzda olması bir avantaj, sadece soruları konsantre olun ve odaklanmayı başarın. Paragraf sorularında asla paragrafı okumadan soruyu çözmeyin. Özellikle İnkilap Tarihi testinde bu çok sık yapılan bir hatadır" diye konuştu.

ZAMANI KONTROL EDİN
Öğrencilere nefes egzersizleri yapmaları tavsiyesinde de bulunan Çıtak, "Zaman yönetimine dikkat edin. Sınav salonlarında saatler olacaktır, çok sız olmamakla birlikte belirli aralıklarla zamanı kontrol edin. Sınavda Turlama Tekniği'ni kullanın. Yani takıldığınız soruların yanına kocaman bir soru işareti koyun ya da soru numarasını daire içine alın ve daha sonra o soru ya da sorulara geri dönün. Sorularla kavga etmeyin. Çözdüğünüz soru ile işaretleme yaptığınız soru numarası ve şıkların aynı olduğuna emin olun. 3 yanlışın bir doğruyu götürdüğünü asla unutmayın, emin olmadığınız soruları boş bırakın. Yorulduğunuzu hissederseniz başkasını rahatsız etmeyecek şekilde derin nefes alın ve 10-15 saniye dinlenin. Sınav arasında birinci oturumla ve sorularla ilgili yorum yapmayın. Arkadaşlarınızla bu doğrultuda yapacağınız konuşma ve değerlendirmeler Sayısal oturum öncesi moralinizi bozabilir. Sayısal oturumdan önce ailenizin getirdiği atıştırmalıklardan fazla olmamak şartıyla yiyebilirsiniz. Süre dolmadan önce zamanınız varsa işaretlemenizi kitapçıkla karşılaştırıp, kontrol edin" ifadelerini kullandı.

VELİ DESTEĞİ ÖNEMLİ
Sınav motivasyonunda aile desteğinin de önemli olduğuna dikkat çeken ve velilere de seslenen Çıtak, "Sınav veya okuyacağınız lise değil, biz eğitimcilerin ve anne babalarınızın gözünde siz çok daha değerlisiniz. sınavınız nasıl geçerse geçsin ailenizin sizi hep sevdiğini ve seveceğini unutmayın. LGS’nin son haftası kullanılacak cümleler çok önemlidir. Kaygı artırıcı ve motivasyon düşürücü cümlelerden uzak durulmalı. Sınav hakkında çocuğunuz yorum yapmadığı veya tepki vermediği sürece konuşulmamalıdır. Uyku ve beslenme düzeninin oturtulması sağlanmalı ve rutinleri devam ettirilmelidir. LGS'ye girecek tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

 


inci kaymaklgsliseöğrenciveliinci idea öğretim kursuortaokulyaşam koçusınaveğitim koçu