Geri

Atatürk Anıtı'nın tarihi

Atatürk heykelinin ne zaman kim tarafından ve nerede yapıldığını biliyor musunuz?

10:06:15 | 2021-10-25


Haberi Sesli Dinle

Kurtuluş Şehri Samsun’un simgesi sayılan ve Atatürk Parkı'nde yer alan bronz Atatürk heykelinin ne zaman kim tarafından ve nerede yapıldığını biliyor musunuz?

Samsun'a gelen yerli ve yabancı turistlerin görmeden gitmediği, önünde her gün yüzlerce insanın fotoğraf çekindiği Atatürk Heykeli, bir diğer adıyla Onur Anıtı Samsun halkı tarafından Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel’e yaptırılmıştır.

Heykel bir Alman vapuruyla 15 Teşrinisani 1931 günü Samsun’a getirilmiş, vapurdan çıkarılan heykelle birlikte H. Kriphel ve Mayer isimli Viyanalı bir mühendis de Samsun’a gelmiştir. Gazi Heykeli’nin açılma töreni 15 Kânunusani 1932 Cuma günü saat 14’te büyük bir kalabalığın katılımıyla gerçekleşmiştir.

Samsun’un Onur Anıtı olan bu heykelin kaidesiz yüksekliği 4.75 metre, kaideli 8.85 metredir. Kaidenin yanlarında yer alan kabartmanın birinde, iskelede sandalın yanında mermi ve cephane taşıyan insanlar ile arkalarında bulunan top arabası savaş anı canlandırılıyor. Diğer kabartmanın ortasında Atatürk, büyük bir zafer simgesi olarak durmaktadır.

Heykelin kaidesindeki yazılar ise şöyle:
Vatanda Milli Mücadeleye başlamak için Gazi, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıktı.
Bu heykel, Samsun Vilayeti halkı tarafından 29 Birinci Teşrin 1931 tarihinde dikildi.

Atatürk , Samsun halkına olan güvenini şu sözleri ile belirtmiştir : "Ben Samsun'u ve Samsun halkını gördüğüm zaman, memlekete ve millete ait bütün tasavvurlarımın, kararlarımın yerine getirilebilir olduğuna bir defa daha kuvvetle inanmıştım ." 20 Eylül 1924 ...

Samsun halkı da bu heykeli 1931 yılında, Avusturyalı heykeltraş H. Kriphel'e yaptırarak teşekkür ve minnetlerini sunmuştur.


SamsunAtatürk HeykeliOnur AnıtıAtatürk