Geri

Atakum'da Mehmet Akif Ersoy anlatıldı

Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Mehmed Akif Okulu; Asım’ın Nesli" projesi kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram tarafından “İstikbal Marşı Olarak Safahat” konulu ders verildi.

11:07:22 | 2021-11-07


Haberi Sesli Dinle

Onur Ateş Anadolu Lisesi ve Özel Boğaziçi Fen ve Anadolu Lisesi öğrencilerinin katıldığı konferansta , “Mehmet Akif Ersoy aklını, vicdanını, ruhunu, kalbini sürekli olgunlaştıran ve geliştiren şahsiyeti çok yüksek bir kişi olduğunu vurgulayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram, ”Tarihimizin, edebiyatımızın örnek şahsiyetlerinden birisidir. Safahat’ta geleceği ve gelecekte insanların nasıl olması gerektiğini göstermiştir. İnsanların vatanları için tembellikten uzak, sürekli çalışan ve üreten olması gerektiğini anlatmıştır. En önemli özelliği samimi olmasıdır. Her işe samimi ve fedakârca yaklaşılması gerektiğini, üzerine düşen görevi tam anlamıyla yapılması gerektiğini ifade etmiştir ”dedi.

‘BÜTÜN DUYGU DÜNYASINI ŞEKİLLENDİREN KELİMELERDİR’
Mehmet Akif Ersoy’un şahsiyetine yaklaşmak isteyen herkes kalp ve akıl üzerine ömür boyu çalışmalıdır ifadesini kullanan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram, “O günleri yaşamadığımız için anlatılanlar ve kitaplardan okuduklarımız bize yeterince dokunmuyor. Mehmet Akif’i diğer şairlerimizden daha fazla tanınır kılan en önemli unsur elbette ki İstiklal Marşı’dır. İstiklal Marşı yarışmasına 700’den fazla katılımcı başvurmuş. Mehmet Akif’in şahsiyetini, hayatını, bütün duygu dünyasını şekillendiren kelimelerdir. 700 küsur şiir içinde bu şiirin çok fazla beğenilmesinde öne çıkmasında şairin çok ustalıkla çok bilinçli bir şekilde kendi inanç dünyasını şekillendiren kavramları şiire yerleştirmiş olması etkin olmuş. Milletimizi yaşatan ve bugünlere getiren, bugünde sonra da yaşatacak olan duygular bunlardır. İstiklal Marşı’nı öne çıkaran ve kabul edilerek mecliste okunarak kabul edilmesini sağlayan yüksek değerler içeren kavramlar bunlardır” şeklinde konuştu.

‘MEHMET AKİF ERSOY’UN YERİNİ KİMSE DOLDURAMAZ’
Konferansın ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram’a plaket takdim eden Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet İrfan Yetik,” 2021 yılının İstiklâl Marşı'nın kabulünün 100’üncü Yılı dolayısıyla Mehmet Akif Yılı olarak ilan edildiğini belirterek Mehmet Akif'in gençlerin örmek alması gereken vatanseverliği ve samimiyeti ile Millî Mücadelenin manevi mimarı olduğu. Mehmet Akif Okulu Asım'ın Nesli projesi yılsonuna kadar liselerde uygulanmaya devam edecek ”diye konuştu.
Köksal ÖNER


Mehmet Akif ErsoyAtakum