Geri

Adigelerin 158. yıl acısı

Samsun Atakum Çobanlı iskelesinde Adige Kültür Derneği Tarafından 21 Mayıs 1864'de uygulanan Çerkes Soykırımı ve Sürgününün 158’inci Yılı Anma Töreni Çerkes vatandaşların katılımı ile gerçekleştirildi.

10:47:06 | 2022-05-23


Haberi Sesli Dinle

Törende günün anlamına uygun konuşmalar yapıldı, ağıtlar icra edildi ve geleneksel Yas Günü Lokması ikram edilip Karadeniz’in derin sularının üzerine çiçek bırakma töreninde Çerkes vatandaşları duygulu anlar yaşandı.

‘DİLİNİ KAYBEDİYOR, GELENEKLERİ YOK OLUYOR’
Törende dernek adına konuşan Nejan Çemışo, “21 Mayıs 1684. Uzunca bir savaş süresi içinde yapılan katliam ve soykırımın ardından, bir halkın topyekün topraklarından sürülüşünün adıdır. 1830 larda planlanan, 1850 lerde uygulamaya konulan 21 Mayıs 1864 de resmileştirilen ve 1900 lere kadar sürdürülen bir insanlık suçunun adıdır bu tarih. Bu suçu işleyenlerinde zaman zaman pişmanlık itiraflarını içeren belgelerin günümüze ulaştığı, bu acıya maruz bırakılanların kuşaktan kuşağa dilden dile unutulmayan unutturulmayan tanıklık hikayeleri ve belgeleri ortadadır. Günümüzün taraf ülkelerini bu acıları azaltmaya, yaraları sarmaya verilen zararı onarmaya davet ediyoruz, Dünyanın dört bir yanına dağıtılan halkımız, dilini kaybediyor, gelenekleri yok oluyor, Anavatanlarına erişimi hala kısıtlanıyor. Anadilde eğitim alamıyor, kültürlerini geliştiremiyorlar. Anavatanlarında ve diasporada azınlık guruplar halinde yok oluşa doğru yol almaktalar, sanki soykırımın kalan kısmını tamamlamaya çalışıyorlar gibi” ifadelerini kullandı.

‘ÇERKESLER KARDEŞİMİZDİR, BİZİM DİĞER YARIMIZDIR’
Konsey Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya ra yaptığı konuşmada, “Bu soykırım ve sürgüne dair okuduklarım bile tüyler ürpertici, okurken dayanamayıp kitabı defalarca bırakıyorum. Çerkesler kardeşimizdir, bizim diğer yarımızdır, bu nedenle onlar bizim acılarımıza ortak olduğu gibi, bizde onların acılarını, kendi acımız gibi hissederiz” diye konuştu.

‘KÜÇÜCÜK ÇOCUK AKLIMLA HER ZAMAN KİTAP OKURDUM’
Günün anlamı ile ilgili duygularını aktaran Abhaz Aktivist Tolga Akkuş ise yaptığı konuşmada, “Küçükken Yeni Yetmeli. Zamanlarımda Köyde “Akordeonla sürgün ağıtlarını” Dinlediğimde Kendimi Epik Bir Masalın İçinde Olduğumu Düşünürdüm. Küçücük çocuk aklımla her zaman kitap okurdum. Yaşlı Amca ve Teyzelerle Konuşur ve Özellikle Onları Dinlerdim. Ama Niçin Bu Kadar İnsan buraya geldi? Sorusu Aklıma Gelmemişti O Zaman...” diye ifade etti.

ÇERKES VATANDAŞLAR BİRBİRİLERİNE SÖZ VERDİLER
Adige Kültür Derneğinin düzenlediği tören Çobanlı İskelesi'nden Karadeniz’in derin sularının üzerine çiçek bırakılması ve lokma dağıtımıyla sona ererken, anma programının ardından Çerkes vatandaşlar, birbirlerine gelecek yıl aynı yerde yeniden bir araya gelme sözü verdi.
Haber: Köksal ÖNER


adigeçerkesçerkes sürgünüsamsunatakumçerkes derneği